Postikorttimaisemia

Nyt on vihdoin luvassa kauan luonnoksissa odotellutta Dubrovnik-postausta. Ajattelin hieman jakaa näitä lomakokemuksia useampaan postaukseen, sillä muuten yhdestä postauksesta tulisi pelkästään kuvien osalta räjähdysmäisen iso – varsinkin kun halusin, että kuvat pääsisivät tällä kertaa kunnolla oikeuksiinsa (kaikkea uutta sitä oppiikin, kun viettää päivän tutkaillen Worpressin tuhansia mahdollisuuksia). Dubrovnikin häkellyttävien maisemien lisäksi olen suunnitellut kertovani tarkemmin Montenegron ja Bosnia Herzegovinan päiväreissuista. Niistä siis lisää myöhemmin. Tämä postaus on kuitenkin omistettu kokonaisuudessaan Kroatian eteläisimmälle suurkaupungille Dubrovnikille.

IMG_0992

Allekirjoittanut lähti matkaan 11. syyskuuta klo 01.30. Aamulennot rocks. Jännityksissäni en tietenkään saanut juuri nukuttua ennen lähtöä, joten luvassa oli bussinokoset sekä lentokonenuokkumista. Päästyämme turvallisesti perille vanhalla tutulla Norwegianilla ja saavuttuamme kohteeseen jo aamupäivästä, eivät vähäiset yöunetkaan enää juuri haitanneet. Maisemat olivat nimittäin aivan huikeita! Katselemista todellakin riitti. Myös keli suosi meitä matkalaisia heti alkureissusta, eikä sadekaan yllättänyt kuin vasta viimeisinä lomapäivinä.

IMG_0968

Jottei kaikki olisi mennyt aivan nappiin, unohdettiin meidät kuitenkin matkatoimiston toimesta hakea lentokentältä sovitun aikataulun mukaisesti. Eihän sitä kyytiä onneksi odoteltukaan kuin vaivaiset 45 minuuttia! Onni onnettomuudessa kuitenkin, sillä onnistuimme valitsemaan ehkä Dubrovnikin parhaan taksikuskin, joka heitti meidät iloisesti hymyillen hotellille. Päätimmekin sopia myös paluukyydistä hänen kanssaan ja kaikki sujui moitteetta. Matkatoimiston hyväksi täytynee kuitenkin sanoa, että he sentään ottivat meihin yhteyttä tapahtuneen jälkeen ja halusivat tarjota siirtokyydin reissumme toiselle hotellille – kuluitta. Joten ei yhtään hassumpi diili loppujen lopuksi.

Heitettyämme tavarat hotellille, lähdumme kiertelemään vanhaa kaupunkia. Iltapäiväkuumuuden yllättämänä päätimme myös suunnata rannalle, mutta hyvän sellaisen löytäminen osoittautuikin hankalammaksi kuin oletimme. Jos siis suunnittelet lomamatkaa Dubrovnikiin, kannattaa ehdottomasti huomioida, ettei se todellakaan ole hiekkarantalomalaisen ykköskohde. Onneksi allekirjoittanut ei muutenkaan ole kauhean innostunut rantalomakohteista, joten asia ei juuri haitannut. Seitsemän päivän jälkeen löysimme kuitenkin varsin ihastuttavan rantavaihtoehdon niille kymmenille kivikkorannoille, joita Dubrovnik tarjoaa lähes loputtomasti. Lapad Beach sijaitsi n. puolen tunnin kävelymatkan päässä hotelliltamme, mutta oli kuitenkin huomattavasti rauhallisempi vaihtoehto porukkamme kakkosrantaan nähden. Uimista ja rannalla kävelyä helpottaakseen, kannattaa Dubrovnikin matkalle varata mukaan crocsit tai muut vastaavat uimakengät. Crocsit ajoivat asiansa ainakin tämän bloggaajan osalta vallan mainiosti.

IMG_0980

Rannalla ja uima-altaalla löhöilyn lisäksi tutustuimme Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin, kävelimme muureilla ja matkasimme gondolilla katselemaan maisemia. Voin ehdottomasti suositella kaikkia kolmea aktiviteettia varauksetta, mutta muurien tutustumiseen kannattaa ehdottomasti valita hivenen tuulinen päivä, sillä muuten olo saattaa käydä liiankin tukalaksi. Mikäli taas suuntaatte gondoliajelulle, ei tuuli ole kovin hyvä asia. Ylhäällä on nimittäin yllättävän kylmä! Maisemat ovat joka tapauksessa päätä huimaavat ja kannattaa ehdottomasti piipahtaa viereiseen ravintolaan vaikka jäätelölle. Parhaat jäätelöpallot saa kuitenkin vanhasta kaupungista aivan pääkadun varrelta. Eikä niitä todellakaan ole hinnalla pilattu, vaikka niin saattaisi aluksi kuvitellakin. Pallot maksavat 20 kunaa kipale eikä kyseessä siis ole mikään pikkunokare vaan ihan kunnon satsi. Ja makuja on kymmeniä! Voin suositella molempia jätskipaikkoja varauksetta, niin monta kertaa molempia paikkoja reissumme aikana testasimme. Jätskiannoksen tilattuaan kannattaa ehdottomasti käyttää iltapäivä vain kävellen pitkin Dubrovnikin vanhan kaupungin katuja. Aika paljonhan siellä myydään kaikkea krääsää, mutta fiilis on huikea ja maisemat kuitenkin jotain aivan muuta Suomeen verrattuna.

IMG_0985

Matkan aikana majoitumme kahdessa eri hotellissa. Ensimmäiset kuusi yötä vietimme Hotel Lerossa, jota voin hinta-laatusuhteeltaan suositella lämpimästi muillekin Dubrovnikin matkaajille. Hotelli on tasoltaan kolmen tähden luokkaa ja sopii vallan mainiosti sellaiselle, joka arvostaa hotellimajoittumisen etuja, muttei kaipaa luksusta elämiseensä. Hotellin sijainti oli mielestämme ihanteellinen. Vanhaan kaupunkiin kävelee n. 20 minuutissa, mutta bussejakin kulkee usein ja lähin bussipysäkki on aivan tien toisella puolella. Aamiaisella oli paljon valinnanvaraa ja jokainen löytää varmasti itselleen ne sopivimmat tuotteet, mutta sitä voitaisiin silti parantaa. Joistakin tuotteista huomasi selkeästi, että ne oli laitettu valmiiksi jo edellisenä iltana. Esillelaittokaan ei ole sieltä kauneimmasta päästä, mutta vatsansa saa täyteen tästä huolimatta. Kenties yllättävin asia, johon matkan aikana törmäsimme oli se, että suomalaisiakin tylympiä asiakaspalvelijoita voi olla. Tietenkään tätä ei voi yleistää kaikkiin kroatialaisiin, sillä tapasimme reissullamme paljon myös äärimmäisen mukavia ja ystävällisiä ihmisiä. Hotel Lerossa tapasimme kuitenkin vältellä erityisesti erästä vastaanottovirkailijaa, joka ei saanut keltään meistä ylistäviä arvioita. Tietenkin tämä voi vallan hyvin olla myös heidän kulttuurilleen ominainen piirre, mikä kannattaa kuitenkin Kroatiaan matkustaessaan huomioida. Kuten me suomalaiset, eivät kroatialaisetkaan ole small talkin ylimpiä ystäviä. Peukkuja hotelli kuitenkin sai sijainnistaan, mukavista tiloistaan ja huoneemme upgreidauksesta, josta erityisesti allekirjoittanut oli mielissään.

Viimeiseksi yöksi suuntasimme Lapadin alueelle, missä yövyimme alueen nimeä kantavassa Hotel Lapadissa. Siinä missä Hotel Lero ei aivan täyttänyt matkaseurueemme odotuksia, Hotel Lapad sitä vastoin ylitti ne. Tässä kohtaa on äärettömän helppo huomata, miten iso ero on sillä, onko hotellilla kolme vai neljä tähteä. Voin suositella Hotel Lapadia varauksetta kaikille. Sillä on huikea sijainti aivan sataman vieressä ja yhteydet vanhaan kaupunkiin ovat hyvät. Hotellilla on oma uima-allas ja allasbaarin klubileipä oli jotain äärettömän hyvää. Myös palvelutaso on tässä merenrantahotellissa aivan eri sfääreissä, minkä myös asiakas huomaa. Tässä kohtaa kannattaa tosin huomioida myös, että paremmat puitteet ja palvelu näkyvät myös hotellihuoneiden hinnoissa. Jos sinulla on kuitenkin mahdollisuus sijoittaa ja haluat lomaltasi hieman enemmän luksusta, kannattaa majoituskohteeksi ehdottomasti valita Hotel Lapad.

IMG_0993

Matkan aikana halusin ehdottomasti koluta Dubrovnikin lisäksi myös lähialueiden maita ja nähtävyyksiä. Lisäksi myös ruoka näytteli allekirjoittaneelle tärkeää roolia tällä ulkomaanmatkalla, sillä halusin syödä muutakin kuin pelkkää pitsaa. Ja koska kyseessä oli rentoutumisloma, halusin erityisesti panostaa ruokaan ja muihin aktiviteetteihin. Pelkkä rannalla löhöily oli minulle myös ehdoton nou nou, sillä jos säästän joka kuukausi palkastani huomattavan osan ulkomaanreissua varten, miksi tahtoisin kuluttaa koko viikon vain makoilemalla, syömällä huonosti ja juomalla olutta. Joku saattaa tietenkin nauttia myös tämän tyyppisistä lomista, eikä tarkoituksenani todellakaan ole asettaa tämän tyypin lomailijoita millään tavalla huonompaan asemaan. Olen vain todennut, että itselleni se ei sovi, sillä tahdon imeä kohdemaan kulttuuria kaikin aistein ja nähdä mahdollisimman paljon. Siksi olinkin päättänyt jo ennakkoon, että kohteeseen saavuttaessa varaisin ainakin muutaman opastetun päivämatkan lähialueille. Matkanjärjestäjäksi valikoitui lähinnä tavoitettavuudensa vuoksi Atlas. Sanokaa, mitä sanotte, mutta matkailijan näkökulmasta helpoin tapa varata päiväretkiä on se, että yrityksellä on oma myyntitiski hotellin ala-aulassa. Harvemmin lomailija nimittäin jaksaa lähteä etsimään matkatoimiston omaa toimistoa kaupungin toiselta puolelta. Ja ehkä tärkein pointti: miksi tuhlata hyvää loma-aikaa?

IMG_0994

Keskusteltuani virkailijan kanssa matkatoimiston tarjoamista päiväretkistä, valitsin itselleni reissut Montenegroon ja Bosnia-Herzegovinaan. Enkä todellakaan kadu! Dubrovnik on sijaintinsa puolesta ehkä paras lomakohde monen maan koluamiseen samalla kertaa. Käytyäni Atlaksen järjestämillä päiväretkillä, voin huoletta todeta, että matkanjärjestäjänä se on ehdottoman luotettava ja ammattitaitoinen. Allekirjoittanut nimittäin oli ainakin ennen reissun alkua hivenen huolissaan molemmista rajanlityskohteista, mutta matkanohjaajat pitivät meidän kaikki tietoisina siitä, mitä missäkin vaiheessa tapahtuu. Tietysti asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että bloggaaja omistaa Suomen passin. Toinen matkaoppaistamme kertoi, että se on todellinen lottovoitto, mikäli suunnitelmissa on matkustaa ulkomaille. Sitä kun harvemmin kyseenalaistetaan tai tavaroitasi rajaa ylittäessä tutkitaan. Aikamoinen helpotus!

Matkaoppaistamme myös loisti se, että he todella pitivät työstään. Bussimatkojen aikana eri kohteiden välillä saimme kuulla monia mielenkiintoisia tarinoita paikallisista tavoista ja maiden historiasta sekä niiden keskinäisistä väleistä. Päivämatkoilla käytyään allekirjoittanut ihastui erityisesti Montenegron maisemiin, jotka olivat huikaisevan kauniita. Myös Bosnia-Herzegovinnalla oli puolensa monikulttuurisuuden mekkana, mutta hienoisen epävakaudensa vuoksi tuskin suuntaan sinne päin maailmaa aivan heti.

IMG_1004

Koska bloggaaja on himosuunnittelija ja pitää asioiden listaamisesta, päätin ennen reissua tutustua mahdollisten päivämatkojen lisäksi myös Dubrovnikin ravintolatarjontaan. Keräsimme matkan aikana ravintolasuosituksia myös paikallisilta ja löysimmekin reissun aikana muutaman ravintolahelmen. Jotain ravintoloiden tasosta kertonee kenties myös se, että söin matkan aikana elämäni parhaan pihvin. Tässä kohtaa on myös hyvä huomioida, että allekirjoittanut on pihvien suhteen äärimmäisen kranttu. Steak house Domino yllätti meidät kuitenkin positiivisesti. Hyvänä kakkosena tulee Taj Mahal, joka tarjoilee pääasiassa bosnialaista ruokaa, vaikka nimi viittaakin aivan toisaalle. Perinneruokaa tilatessa kannattaa huomioida, että maut voivat tuntua pohjoismaalaiselle aluksi oudoilta – varsinkin jos ei ole sellaiseen aiemmilla lomareissuillaan tottunut. Seurueen kaksi muuta jäsentä eivät nimittäin juuri lämmenneet näille bosnialaisille perinneruoille. Myönnettäköön tosin, että bloggaaja oli annosten saapuessa pöytään varsin iloinen valittuaan pihvin perinneruoan sijaan. Sen verran mystisiltä nämä perinteiset bosnialaiset safkat näyttivät.

Steak House Dominon ja Taj Mahalin lisäksi testasimme muun muassa ravintola Posatin, Magellanin, Dubravkan ja Panoraman. Reissun ehdottomasti parasta palvelua saimme ravintola Posatissa ja olisimmekin halunneet käydä siellä toistamiseen ihan vain siitä syystä, että raflan väki teki meihin todella hyvän vaikutuksen ammattitaitoisella porukaallaan. Ruokakaan ei ollut lainkaan hassumpaa. Söin raflassa parhaan sienirisottoni pitkään aikaan! Tarjoilija myös suorastaan vaati, että saisi hemmotella meitä perinteisellä kroatialaisella jälkkärillä cream caramellilla, joka nimensä mukaisesti on aikamoista karkkia. Kukaan porukkamme kolmesta testihenkilöstä ei kyennyt syömään kuin muutaman lusikallisen tätä sokeriherkkua. Kun safka on vielä kuorrutettu hunajalla, on edessä kunnon sokeriähky.

Reissun surkeimmaksi raflavalinnaksi osoittautui Magellan, vaikka sitä useampaan otteeseen kuulimme paikallisten kehuvan. Odotusaika vain oli yksinkertaisesti aivan liian pitkä ja palvelu aika mitäänsanomatonta. Annoksetkaan eivät juuri säväyttäneet ja tilaamaani kana-annokseen oli sujahtanut yksinkertaisesti sanottuna aivan liian paljon suolaa. Toisaalta yksi porukastamme ihastui tilaamaansa pihviannokseen, joten ehkä raflalle olisi kannattanut antaa toinenkin mahdollisuus. Päätimme kuitenkin skipata uusintakierroksen ja minusta ihan hyvä niin. Muuten emme välttämättä olisi löytäneet selllaisia aarteita kuin Taj Mahal ja Steak House Domino.

Dubravkassa kävimme kahdesti ja sillä on ehkä kaupungin toiseksi parhaat maisemat. Ruokalista oli ok eikä ruoissakaan ollut juuri valittamista. Kannattanee kuitenkin todennäköisesti tilata jotain muuta kuin fisua. Muutenkin reissun aikana isoimmat pettymykset koostuivat juuri kalaruoista, vaikka ne ovatkin juuri ne annokset, joista Dubrovnik on kuuluisa. Hämmentävää. Saman lafkan omistama Panorama on Dubrovnikin hienoimmalla näköalapaikalla ja sekin on oikeastaan ihan ok. Jos kuitenkin haet tajunnanräjäyttäviä makuelämyksiä, ota suunnaksi mieluummin joku muu Dubrovnikin lukuisista ravintoloista.

Reissun neljäs yllättäjä ravintoloiden suhteen oli Hotel Lapadin allasbaari. En ole eläissäni maistanut yhtä hyvää klubileipää kuin kyseisessä paikassa. Tämä yksilö oli heittämällä klubileipäannosten aatelia. Nam!

Vaikka monessa huippuravintolassa kävimmekin, olisin näin jälkeen päin ajateltuna ehkä ihan kokemuksen vuoksi vaihtanut toisen Dubravka-illallisemme Otto Tavernaan ja Magellanin sijaan illastanut Gil’s Little Bistro-nimeä kantavassa ravintolassa vanhassa kaupungissa. Jälkimmäinen kuitenkin rankkautui useana iltana pois raflalistaltamme sen hintavuuden vuoksi. Otto Tavernan taas huomasin vasta reissumme jälkeen – se olisi ollut vallan oiva paikka syödä reissumme viimeisenä iltana kun jo ennestään olimme samoilla huudeilla. No, onpahan sitten ensi kerraksikin kokeiltavaa.

IMG_1163

Dubrovnikin hintatasosta vielä sen verran, että se sopii vallan mainiosti myös budjettireissaajalle. Esimerkiksi ruoka-annokset liikkuvat suunnilleen Tallinnan hinnoissa. Tietysti Kroatiassakin saat rahaa palamaan, jos matkustat sinne aivan kuumimpana sesonkina, jolloin myös majoittuminen on kallista. Lisäksi päiväretket ovat toinen menoerä, jonka tosin itse koin ennemmänkin seikkailuna ja maailmaa avartavana kokemuksena. Jotenkin minusta olisi tuntunut myös oudolta jättää Montenegro ja Bosnia-Herzegovina kokonaan välistä, kun kuitenkin sillä alueella matkustin. Eivätkä kyseiset maat kuitenkaan ole kuin noin kahden tunnin ajomatkan päässä Dubrovnikista, joka toimii hyvänä kotipesänä maakuntamatkailulle.

Syyskuu oli koko kolmikkomme mielestä erittäin hyvä aika matkustaa Dubrovnikiin, kun säät vielä suosivat ja suurin osa kohteista oli auki. Osa saarien lauttareiteistä oli tietysti jo kiinni, mutta niihin meillä ei tällä viikon mittaisella reissulla ollut ajatustakaan panostaa. Ehkä sillä hamassa tulevaisuudessa odottavalla Interrail-reissulla sitten. Mutta näihin sanoihin ja näihin tunnelmiin. Jos mieleesi tulee jotain, mitä haluaisit reissustamme vielä kuulla, laita ihmeessä viestiä kommenttiboksiin, niin katsotaan, mitä voin tehdä. Montenegrosta ja Bosnia-Herzegovinasta lisää vielä myöhemmin. Lopuksi kuitenkin vielä kunnon kuvatykitys tähän postauksen loppuun. Ai että tuo allaoleva kuva on minusta jotenkin niin hieno.

IMG_1228

IMG_1238

IMG_1438

Matkabiisi: We can’t stop – Miley Cyrus

Advertisements

2 thoughts on “Postikorttimaisemia

  1. Pingback: Lumoava Mostar |

  2. Pingback: Syyskuun himotuimmat |

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s