Vehreä Montenegro

Syyskuisen Kroatian reissun matkapäiväkirja saa vihdoin jatkoa ja nyt suurennuslasin alla on vuorostaan Kroatian naapurivaltio Montenegro. Mikäli missasit aiemman Dubrovnikia käsittelevän postauksen, pääset lukemaan sen kätevästi täältä.

Ennen Montenegron päiväreissua minulla ei ollut juuri mitään hajua kyseisestä maasta. Siksi olikin mielenkiintoista lähteä tälle Atlaksen järjestämälle päiväretkelle Montenegron rannikolle, missä kuulin paljon erilaisia tarinoita sekä Montenegron että sitä ympäröivien maiden historiasta. Ensimmäisenä Dubrovnikissa majapaikkaansa pitävä matkailija Montenegroon saavuttuaan huomaa todennäköisesti maiden täysin erilaisen kasviston. Ero tulee esille jo aivan maiden rajalla. Vaikka molemmat maat ovat verrattain vuoristoisia, on Montenegro näistä kahdesta kuitenkin se vehreämpi. Alla muutama kuva Montenegron luonnosta. Miten jossakin voi olla noin vehreää ja kaunista?

IMG_1037

IMG_1033

Lähdimme liikkeelle heti aamusta noin seitsemän pintaan, jolloin bussi haki minut suoraan hotellilta. Bussiin astuessani häkellyin siitä, millaista matkaseuraa minulla oli. Heti noustuani bussin kyytiin raikasi koko kulkuneuvo englanninkielisistä hyvän huomenen toivotuksista ja kyselyistä siitä, mitä kuuluu. Tuntui ihan siltä kuin olisi lähtenyt perheensä kanssa reissuun. Napattuamme kyytiin vielä muutaman muun matkalaisen, lähdimme suunnistamaan kohti Kroatian ja Montegron rajaa. Noin 40 minuutin ajomatkan jälkeen saavuimme maiden rajalle, missä passimme tarkastettiin ja jonka jälkeen pääsimme taas jatkamaan matkaa. Rajatarkastuksen jälkeen ajoimme vielä noin 40 minuuttia, jonka jälkeen saavuimme ensimmäiseen kohteesemme Perastin kylään. Kylään itsessään emme käyneet tutustumassa, mutta sen sijaan aikatauluumme kuului vierailu lähellä sijaitsevalla ihmisten rakentamalla Our Lady of the Rocks-nimisellä saarella, jonne kylän asukkaat päättivät myöhemmin rakentaa alla näkyvässä kuvassa olevan kirkon. Yhden legendan mukaan saari rakentui paikalleen turvallisesti kotiin päässeiden merimiesten mereen heittämistä kivistä.

IMG_1047

IMG_1040

Vierailtuamme kirkossa, suuntasimme takaisin mantereelle yläpuolen kuvassa näkyvällä veneellä. Aika söpö vai mitä? Päästyämme takaisin kuivalle maalle, jatkoimme matkaamme kohti Kotorin kaupunkia, joka on rakennettu samaan tapaan kuin Dubrovnikin vanhakaupunki. Kotor, aivan kuten Dubrovnik, on myös muurien ympäröimä. Sijainti tosin on hieman erilainen, sillä kaupunki sijaitsee mukavasti lahden poukamassa aivan vuorten kupeessa ja kaupunki onkin siten kolmionmallinen. Kotor on myös siitä erityinen kaupunki, että löysin sieltä ainakin kuusi kirkkoa. Eikä kyseessä kuitenkaan ole mikä suurensuuri kaupunki.

IMG_1106

Toinen Kotorin erityispiirre on vuoristossa kulkeva “Kiinan muuri”. Olisi ollut hienoa käydä tuossa alapuolen kuvasssakin näkyvässä kirkossa, mutta harmillisesti aikaa oli vain rajallisesti ja matka olisi kestänyt edestakaisin lähes puolitoista tuntia. Osa porukastamme kertoi kuitenkin käyneensä siellä ja maisemat olivat kuulemani mukaan henkeäsalpaavat. Harmi, että Kotoriin saavuttuamme ainut, mitä allekirjoittanut kykeni kaupunkikierroksen jälkeen ajattelemaan, oli ruoka. Ja tietenkin menin nälissäni lankeamaan siihen lähinnä olevaan pizzeriaan. Damn it. Tässäkin kohtaa olisi tietysti voinut olla fiksu ja tehdä hieman ennakkokartoitusta siitä, mitä ruokapaikkoja Kotorissa on tarjolla. No, ensi kerralla sitten fiksummin.

IMG_1097

IMG_1096

IMG_1091

IMG_1090

Kirkkojen lisäksi Kotorissa oli paljon kulkukissoja. Siis kirjaimellisesti – PALJON.

IMG_1140

Kotorin jälkeen jatkoimme matkaa vielä hieman etelämmäs, kunnes saavuimme viimeiseen visiittipaikkaamme, Budvaan. Se oli mielestäni kaikista käyntikohteistamme tylsin. Kuten Dubrovnik-postauksessa jo totesinkin, on Dubrovnik enemmän kulttuurihistoriallinen kohde, kun taas Budva on aivan selkeästi suunnattu enemmän otetaan-aurinkoa-ja-mennään-rannalle-lomailijoille.  Niin, ja venäläisille. Tähän tosin löytyy selitys ihan maan lähihistoriasta, joten asia ei sinänsä ole mitenkään kummallinen. Itse koin Budvan hyvänä päiväretkikohteena ja kokonaiseksi viikoksi tuskin lähtisin sinne lomaani viettämään. Kaunis kaupunkihan Budva on, mutta itse lämpenin silti enemmän Kotorille, jossa voisin kuvitella käyväni uudelleen.

IMG_1141

Budvaan tutustuttuamme lähdimme ajamaan bussilla takaisin kohti Dubrovnikia. Paluumatka tuntui menevän kuin siivillä, sillä juttelin lähes koko ajan Yhdysvaltoihin muuttaneen armenialaisen kanssa. Oli aika hienoa tavata joku, joka on vakavasti harkinnut lähtevänsä talvilomalle Lappiin, mutta joka ei kuitenkaan omista yhtään paria talvivaatteita. Suomalaisena minun oli tietenkin pakko kehua Lappia matkakohteena paluumatkaseuralleni ja suositella hänelle niin husky- ja moottorikelkka-ajeluita kuin revontulien metsästämistä. Jollain tapaa toivon, että myyntipuheeni olisi mennyt läpi, sillä onhan Lappikin aika vertaansa vailla oleva matkakohde, vaikka me suomalaiset emme osaa sen anteja aina niin kovin hyvin arvostaakaan.

Mutta, mutta, takaisin aiheeseen. Mitä piditte Montenegron maisemista? Oletteko te käyneet kyseisessä maassa? Mitä piditte? Heitelkää ihmeessä matkavinkkejä kommenttiboksiin. Lukisin mielelläni teidän lukijoidenkin matkakertomuksia ja -kommelluksia.

Translation: In this text I’m telling about my experiences from a day trip to Montenegro. The views were amazing! If you have been in Montenegro I would be glad to hear about your trip as well. Which places did you visit? What would you recommend for the future travellers?

Päivän biisi: Lana Del Ray – Off To The Races

Advertisements

One thought on “Vehreä Montenegro

  1. Pingback: Lumoava Mostar |

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s