Lumoava Mostar

Tämä on viimeinen reissupostaus hetkeen, lupaan! Toivottavasti ette ole vielä ihan lopen kyllästyneitä näihin. Aiemmat reissupostaukset Dubrovnikista ja Montenegrosta löydätte täältä ja täältä. Tämä postaus sitä vastoin on omistettu kokonaan Bosnia-Herzegovinalle tai tarkemmin otettuna Mostarin kaupungille. Kuten blogia aiemmin seuranneet tietävät, valitsin päivämatkojeni matkanjärjestäjäksi Atlaksen. Montenegro Blue-nimisen päiväretken lisäksi huomioni kiinnitti tämä Mostariin suuntautuva päiväretki.

Aivan kuten Montenegron päiväretkenkin kohdalla, oli lähtö kohti Bosnia-Herzegovinaa aikaisin aamulla. Ylitettyämme rajan muutamaan otteeseen, saavuimme ensimmäiseen retkikohteeseemme Počitelj-nimiseen kylään, joka on tunnettu tyypillisestä bosnialaisesta rakennustyyliistään ja linnoituksistaan. Näin suomalaiseen rakennustyyliin ja menoon tottuneelle, näytti Počiteljin kylä mielestäni melko karulta ja ankealta. Paikka oli myös oudon hiljainen, vaikka se oli oppaan kertoman mukaan suosittu välietappi muillakin Mostariin suuntautuvilla päiväretkillä juuri tyypillisen bosnialaisen arkkitehtuurinsa vuoksi.

IMG_1232

IMG_1228

IMG_1223

Vierailtuamme Počiteljin kylässä, jatkoimme bussimatkaa kohti Mostaria, jonka suurin nähtävyys on alapuolen kuvassakin näkyvä vanha silta. Saavuttuamme Mostariin ryhmämme jaettiin kahteen osaan sen mukaan, puhuivatko ihmiset saksaa vai englantia. Molemmille ryhmille oli varattu paikan päällä omat paikalliset oppaat, jotka kuljettivat meitä läpi Mostarin kaupungin aina moskeijavierailusta vanhaan kaupunkiin saakka. Samalla kuulimme monia mielenkiintoisia tarinoita Bosnia-Herzegovinan historiasta sekä erityisesti Mostarin kaupungista ja vanhan sillan synnystä. Kiinnostavinta oli kuitenkin mielestäni se, miten Mostarin kaupungissa asuu niin paljon eri kansallisuuksia ja eri uskontojen edustajia ja silti kaikki elävät sulassa sovussa keskenään. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut ja vieläkin erityisesti kansallisten urheilumatsien aikaan kahnauksia saattaa syntyä.

IMG_1234

Mostarin kaupunkikierroksen jälkeen meillä oli aikaa kierrellä kaupunkia oman maun mukaan sekä käydä omatoimisesti lounaalla. Montenegron pienoisesta ruokakatastrofista oppineena päätin suunnata tällä kertaa perinteisen bosnialaisen keittiön pariin ja lautaselleni sainkin perinteistä bosnialaista ruokaa, jota kuvaa ehkä parhaiten Suomessakin tunnettu kebab. Tässä tapauksessa leipätasku oli kuitenkin kebabin sijaan täytetty eräänlaisilla nakeilla. Vallan mielenkiintoinen makuelämys ellen sanoisi, mutta tulipahan testattua. Lounaan jälkeen kiertelin basaareilla, tutkiskelin Mostarin vanhaa kaupunkia ja katsoin, miten turistit hyppivät sillalta alas. Vaikka joki olikin kuusi metriä syvä, itse en olisi ikinä uskaltanut hypätä sillalta alas. Varsinkin kun joen rannat olivat verrattain kivikkoisia. Mutta niin vain kolme brittipoikaa sieltä peräjälkeen hyppäsivät. Pelottavaa.

IMG_1238

IMG_1245

IMG_1250

Luonnoltaan Bosnia-Herzegovina oli mielestäni jotain Kroatian ja Montenegron välimaastosta. Vuoria oli paljon, mutta ne eivät olleet aivan yhtä vehreitä kuin Montenegrossa, mutteivät kuitenkaan aivan niin paljaita kuin Kroatiassa. Lisäksi minua hämmästytti kuulla, miten iso osa Bosnia-Herzegovinan maastosta on suoalueita. Suurin osa niistä on kuitenkin nykyisin valjastettu melko tehokkaasti maanviljelyn pariin, kuten allaolevasta kuvasta näkyy.

IMG_1297

Kaiken kaikkiaan Bosnia-Herzegovinan päiväretki oli kuitenkin yllättävän positiivinen kokemus, vaikka oppaamme Mostariin saavuttaessa pelottelikin meitä paikallisilla sairaaloilla ja taskuvarkailla. Ilmeisesti pelottelu kuitenkin teki tehtävänsä, sillä ainakin allekirjoittanut piti tavaroistaan erityistä huolta eikä mitään onneksi viety. Jos minun kuitenkin pitäisi näin jälkikäteen suositella joko Bosnia-Herzegovinan tai Montenegron päiväretkeä, suosittelisin jälkimmäistä. Jälkimmäinen oli mielestäni monipuolisempi ja matkaoppaamme ammattitaitoisempi. Jos aikaa kuitenkin on esimerkiksi viikon verran, eikä Kroatiassa lomaillessaan halua erityisemmin tutustua saariin, on Mostariin tutustuminen vallan oiva tapa viettää yksi lomapäivä.

Translation: When I was on a vacation in Croatia, I decided to dedicate one day for a daytrip to Mostar, Bosnia-Herzegovina. The trip was amazing and I got to capture some pretty nice photos also as you can see above.

Päivän biisi: Bones Joints – Finger Eleven

Advertisements

One thought on “Lumoava Mostar

  1. Pingback: Lokakuun Himotuimmat |

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s