Tonavan varrella

IMG_2805IMG_2814

Teimme syyskuussa pienen pidennetyn viikonloppuloman Budapestiin. Lensimme Ryanairilla Tampereelta Budapestin kentälle lauantaiyönä ja asetuimme kodiksi sunnuntain pikkutunteina. Näin jälkeenpäin täytyy kyllä sanoa, että kannatti varata lentokenttäkuljetus hotellille jo etukäteen. Minusta ei olisi ainakaan ollut taksinmetsästäjäksi yhden aikaan aamuyöllä. Näin päästiin kaikista näppärimmin suoraan huoneistohotelliimme nukkumaan.

IMG_2785

Hotelli oli sijainniltaan täydellinen: lähellä kaikkea, mutta kuitenkin metroyhteyksien risteämispisteessä niin, että jos oli tarve lähteä kauemmas keskustasta, sinnekin pääsi helposti. Meitä oli reissussa kunnon konkkaronkka, joten perushotellimajoitus ei ollut meille mahdollinen saati haluttu vaihtoehto. Kun yhteen tilavaan huoneistoon saatiin mahtumaan koko porukka kerralla, pienensi  se matkakuluja paitsi majoituksen myös ruokailun osalta huomattavasti. Eikä palvelu todellakaan ollut huonompaa kuin perushotellissa! Meille vastattiin ystävällisesti turistikysymyksiin, joita työntekijät saavat varmasti kuulla päivittäin, minkä lisäksi esimerkiksi ravintolavarauksen teko onnistui kätevästi parissa minuutissa. Näin helpoksi matkailijan olo pitäisi hotelleissa aina tehdä! Aina ei siis todellakaan tarvita viiden tähden a la carte-ravintoloita tai huonepalvelua kunhan perusasiat ovat kunnossa.

IMG_2801

Olimme varanneet ensimmäisen päivän aamun suljetusta huoneesta pakenemiseen, jota voin myös suositella lämpimästi. Ennen reissuun lähtöä kuulin, että pakopelit ovat alunperin lähtöisin Budapestistä, joten täytyihän niitä kokeilla myös autenttisessa ympäristössään. Kolme muuta kanssapakenijaani eivät olleet koskaan kuulleetkaan kyseisestä konseptista ja suhtautuivat siihen epäillen: voiko tämä oikeasti olla niin kivaa kuin sinä hehkutat sen olevan? Loppujen lopuksi emme aivan ehtineet paeta huoneesta pyydetyssä ajassa, mutta jo se että 2/3 ensikertalaisista piti kokemuksesta oli minulle riittävä vakuutus siitä, että tämä oli kannattava valinta Budapestin reissun yhdeksi ohjelmaksi.

IMG_2798IMG_2803

Pakoyrityksen jälkeen päivä jatkui linnakukkulalla kiertelyllä. Suosittelen tätä jokaiselle Budapestissä kävijälle, sillä maisemat olivat sanalla sanoen huikeat. Alueella on myös paljon upeita kirkkoja ja muita rakennuksia, joten katseltavaa riittää. Me olimme kuitenkin valitettavasti varanneet tälle osuudelle hieman liian vähän aikaa, sillä parin tunnin jälkeen alkoi nälkä olla jo niin kova, että oli pakko suunnistaa Tonavan varrella sijaitsevaan lounaspaikkaamme. Mietin pitkään, mitä listalta ottaisin, kunnes vihdoin (ja viimein) päädyin valitsemaan ravintolan kehutun ankka-annoksen. Eivätkä kehut todellakaan olleet turhia, sillä annos oli taivaallinen. Miten voivat ankka ja punakaali maistua niin hyviltä yhdessä?

Päivän kiertelyn jälkeen jalat sohjona suunnistimme illaksi kohti kylpylää, jossa olimme suunnitelleet viettävämme loppuillan rentoutuen. Koska unkarilaisia kylpylöitä oli hehkutettu niin matkaoppaissa kuin jo aiemmin maassa vierailleiden tuttujemmekin puolesta, olivat odotuksemme korkealla. Ehkä jopa liian korkealla siihen nähden, millainen kokemus oikeasti meidän kohdallamme oli. Paikka oli kieltämättä upea ja suosittelisin kylpyläkäyntiä periaatteessa jo miljöön puolesta. Suomessa korkeaan hygieniatasoon tottuneelle matkaporukallemme kokemus oli kuitenkin hämmentävä. Niin moni asia oli toteutettu Suomeen verrattuna eri tavalla, ettemme oikein päässeet nauttimaan itse kylpyläkokemuksesta, vaan päällimmäisenä mielessä pyöri lähinnä ajatus, kuinka monella meistä kuudesta on kylpylästä lähdettyämme jaloissa kasvustoa. Jonkinlainen ennakkoasennoituminen erilaiseen hygieniatasoon olisi saattanut tehdä vierailusta miellyttävämmän. Toisaalta taas, jatkossa osaamme ehkä varautua paremmin, eikä tämäkään ollut hullumpi kokemus suunnitelmissa olevaa Interrail-reissua ajatellen.

IMG_2806IMG_2828

Reissun toisen päivän pyhitimme kaupungilla kiertelyyn. Kävimme muun muassa Budapestin suosituimmassa kauppahallissa, joka on kooltaan ainakin neljä kertaa isompi kuin Turun vastaava. Alakerta oli varattu hedelmä-, vihannes-, mauste- ja lihamyyjille, kun taas yläkerta oli täynnä erilaisia kankaita ja matkamuistoja. Lisäksi yläkerrasta löytyi kattava valikoima paikallisia lounaspaikkoja, joista yhtä päädyimme myös testaamaan. Paikalla oli maanantaiaamuna paljon niin paikallisia kuin turistejakin. Tiskit notkuivat erilaisia hedelmiä ja vihanneksia, joista suosituin oli paprika, jota löytyi lähes jokaiselta tiskiltä vähintään kolmessa eri värissä. Tuoreen paprikan lisäksi suosittu tuote tuntui olevan paprikamauste, jota myös me hamstrasimme mukaamme. Näin jälkeenpäin olen kuullut, että unkarilainen paprikajauhe on kuin eri maailmasta verrattuna siihen, mitä Suomesta saa. Olisinpa itsekin napannut yhden mukaani, niin voisin kertoa omakohtaisia kokemuksia maustamisesta.

IMG_2847IMG_2876

 

Advertisements

One thought on “Tonavan varrella

  1. Pingback: Kaksoisagentti X | Matka maailman ympäri

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s