Reilireitin aakkoset

Suunnittelin omaa reittiäni melkoisen pitkään. Googlettelin mielenkiintoisia kohteita, listasin paikkoja, jotka ehdottomasti halusin nähdä, missä en ollut vielä käynyt ja tietenkin, mistä on suhteellisen helppoa päästä minnekin. Jossain vaiheessa ahdistuin vaihtoehtojen paljoudesta niin, että jätin koko suunnittelun muutamaksi kuukaudeksi. Tästä päästäänkin ensimmäiseen neuvooni.

a. Varaa reitin suunnittelulle aikaa.

Omaa reittiäni pähkäilin valehtelematta varmaan puoli vuotta innostuen siitä välillä suunnattomasti ja ahdistuen toisinaan hirveästi. Ensimmäinen reittisuunnitelma ei välttämättä ole se paras mahdollinen ja siihen havahtumiseen voi mennä aikaa.  Säästötkin harvoin kertyvät yhdessä yössä, joten sekin on hyvä aloittaa ajoissa.

b. Ole realistinen.

Ensimmäisestä kohdasta päästään sujuvasti toiseen. Muistan, kuinka oma, alkuperäinen reittini sisälsi liki 15 kohdetta. Ajattelin pitkään, että kyllä sitä kolmessa viikossa ehtii. Teen joihinkin sitten vain lyhyitä päiväretkiä, jos ei muuta. Totuus kuitenkin on, ettet voi nähdä koko Eurooppaa kerralla. Luin tämän vinkin useasta eri lähteestä, mutten silti sen sisäistäminen vei aikaa. Onko järkevää ravata ympäri Eurooppaa hirveällä kiireellä? Kannattaako samalle reissulle ottaa kohteita aivan eri puolilta Eurooppaa? Voisiko lentäminen alkupisteeseen olla vaihtoehto? Ja viimeiseksi: kuinka kauan oikeasti jaksat istua junassa yhteen putkeen, jos jo junamatkustaminen toiselle puolelle Suomea tuntuu ylitsepääsemättömän pitkältä ajalta? Ota siis reittiä suunnitellessasi huomioon reilillä viettämäsi aika ja tarkista eri kohteiden väliseen matkustamiseen tarvittu aika esimerkiksi täältä. Kannattanee myös varata yhdelle kohteelle useampi päivä, sillä sitä vartenhan siellä reissussa ollaan. Isoon kaupunkiin ei välttämättä pysty samaistumaan päivässä tai kahdessa ja jokin paikka saattaa siksi tutnua etäiseltä. Niin ja viimeiseksi: muista se budjetti. Kylmä totuus on, että Länsi-Euroopassa on kalliimpaa kuin idässä. Mieti, millaisissa paikoissa olet valmis esimerkiksi yöpymään. Hotelli, hostelli, loma-asunnon vuokraus, sohvasurffaus, leirintäalue? Majoitusvaihtoehtoon vaikuttavat luonnollisesti oma luonne sekä budjetti. Jos et tunne oloasi kotoisaksi makuupussissa leirintäalueella, suunnittele reittisi majoituspaikat uudestaan. Jos haluat reissata taloudellisesti katsottuna letkeämmin, aloita säästäminen ajoissa.

c. Tee reitistäsi monipuolinen.

Vaikka tavoitteenasi olisi viettää loma tutustuen isojen kaupunkien vilskeeseen, kannattaa reitille varata myös muunlaisia kohteita. Ihmisvilinään kyllästyy helposti ja välillä on mukava pysähtyä pienemmissä paikoissa. Itse olen lähinnä kaupunkilomailija, joten omaan reittiini ns. liikunnalliset kohteet tuovat mukavaa vaihtelua. On myös mukavaa, että matkan varrella on sekä pikkukyliä että isompia kaupunkeja. Joskus voi olla paikallaan valita reitille myös hieman tuntemattomampia kohteita. Saatat yllättyä. Itselleni tällainen paikka on esimerkiksi Gdansk, joka valikoitui mukaan lähinnä siksi, että se tuntui loogiselta paikalta aloittaa. Kun selvitin kaupungin tarjontaa tarkemmin, aloin kiinnostua siitä myös ihan uudella tavalla, jolloin siitä tuli tärkeä osa reilireittiäni, eikä se ole minulle enää vain alkupiste.

d. Valitse sellaisia paikkoja, joista tykkäät.

Luulin tämän olevan automaattinen asia, mutta jossain vaiheessa huomasin lisääväni reitille joitakin kohteita vain sen takia, että ne olivat “näppärästi reitin varrella”. “Tähän sopisi hyvin jokin välipysäkki, mitäpä jos kävisin tässä kohtaa tuolla.” Tämä oli itselleni jopa hieman yllättävä sudenkuoppa, josta pääsin kuitenkin pois havahtumalla siihen, että kaikkialle ei aina pääse yhtä helposti. Vaikka onkin hyvä olla realisti, pitää myös muistaa, miksi reilille on lähdössä. Jos jokin paikka tuntuu vaikeasti tavoitettavalta, kannattaa ottaa huomioon yöjunien mahdollisuus. Niitä on Euroopassa aivan eri tavalla kuin Suomessa. Lisäksi säästät aikaa ja rahaa ja pitkähkökin matka taittuu lähes huomaamatta (tai niin ainakin kuvittelisin).

Mitä vinkkejä sinä antaisit ensimmäistä reiliään suunnittelevalle?

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s