Vinkkejä majoituksen varaamiseen

Reilimajoituksen varaamisessa on muutama asia, joista on minusta hyvä olla ainakin tietoinen. Ajattelinkin koota ne lyhyesti tämän postauksen alle, jotta myös muut voisivat tarpeen tullen hyötyä niistä.

a. Vertaa majoitustarvettasi suhteessa budjettiisi

Millaisissa paikoissa olet valmis yöpymään? Budjetti määrittää tätä melko suuressa määrin, sillä onhan se tietenkin aivan eri asia asua tutun luona kuin esimerkiksi hotellissa. Muita majoitusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi couchsurfing, hostellit, yöjunat ja leirintäalueet.

b. Mieti, mitä odotat majapaikaltasi

Vaikka budjetti onkin kenties tärkein majoitusta määrittelevä tekijä, kannattaa ottaa huomioon myös se, missä itse on oikeasti valmis yöpymään ja minkä kokee itselleen mukavaksi. Jos tuntemattoman ihmisen luona yöpyminen on ehdoton ei, kannattanee harkita jotain muuta kuin sohvasurffailua. Lisäksi sohvasurffailu vaatii usein myös jonkin verran sosialisoitumista majapaikan tarjoajan kanssa, mikä voi olla joko hyvä tai huono asia riippuen siitä, mitä haet takaa ja miten kemianne kohtaavat. Ennen majoituksen varaamista onkin siis hyvä miettiä, mitä kompromisseja olet majoituksen suhteen valmis tekemään. Kumpi on tärkeämpää: hyvä sijainti vai edullinen hinta? Mitä asioita taas toivoisit majoituspaikan tarjoavan? Jos ajattelen asiaa oman tulevan reilini kannalta, itselleni tärkeimpiä tekijöitä ovat turvallisuus ja hyvä sijainti. Nämä ovat asioita, joista en tingi ellei ole aivan pakko. Vaikka reilin onkin tarkoitus olla elämys, haluan selvitä siitä hengissä kertoakseni kaikesta näkemästäni myös muille. On myös hyvä tiedostaa, että kuljet reissun päällä todennäköisesti rinkka mukanasi. Itse olen suunnitellut varaavani majapaikkani niin, että niistä on mahdollisimman lyhyt matka a. juna-asemalle ja b. tärkeimpiin nähtävyyksiin. Jollekin toiselle tärkeitä asioita voivat olla ilmainen wi-fi, joka tuleekin minun listallani hyvänä kolmosena tai hostellin ilmapiiri. Tärkeintä on kuitenkin tiedostaa se, mitä omalta majapaikaltaan odottaa ja varata yöpaikka yleisesti ottaen sen mukaan.

c. Lue muiden arvioita mahdollisista majapaikoistasi

Yleensä on fiksua lukea ennen majoituksen varaamista edes joitakin kommentteja ja arvioita muilta matkaajilta, jotta tiedät, mitä olet saamassa ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Omia lempisivustojani majoitusarvioiden bongailuun ovat Tripadvisor, Hostels.com ja Hostelword.com.

d. Lue varausehdot ja tarkista, mitä varaamaasi hintaan kuuluu ennen varauksen tekemistä

Olen törmännyt tähän itse niin monta kertaa matkustellesani. On ihan turha varauksen teon jälkeen marista siitä, miksi varaus on veloitettu etukäteen tai miksi en voi perua tai muokata varaustani. Olisit hyvä ihminen lukenut etukäteen, mihin sitoudut! En minäkään osta uutta tietokonetta tai asuntoa tietämättä, mihin sitoudun, mitkä ovat maksuehdot tai miten voin tarpeen tullen palauttaa tai vaihtaa tuotteeni toiseen. Nämä ovat mielestäni perusasioita muutenkin erilaisia tavaroita ja palveluita ostaessa. Älä oleta, että asiat ovat tietyllä tavalla, vaan ota niistä selvää. Näin vältyt myös epämukavilta yllätyksiltä. Varausehtojen lisäksi on hyvä tutustua siihen, mitä majoituksen hintaan kuuluu. Reilatessa tärkeitä asioita ovat ainakin se, kuuluuko hintaan aamupala, ilmainen wi-fi ja pyyhkeet.

e. Mieti, mistä varaat

Tämä kohta liittyy oleellisesti edellä olevaan. Itse yritän varata majoituksen aina suoraan majoituksen tarjoajalta. Monet majoitusta välittävät nettisivut saattavat tarjota edullisia hintoja, mutta olla samaan aikaan hyvin epäselviä edellä mainittujen ehtojen suhteen. Osa näistä sivustoista myös vetää välistä hulluja summia erilaisten varausmaksujen muodossa, joten matkailijan kannattaa olla tarkka sen suhteen, mistä varaa. Toisaalta taas jos olet hyvin kartalla siitä, mitä hinta sisältää ja mihin se sinua velvoittaa, voit käyttää myös näitä sivustoja majoituksen varaamiseen. Olen kuitenkin kuullut, että nämä sivustot veloittavat majoituksen tarjoajilta mielettömiä määriä provikkaa ja siksi majoituksen tarjoajat myyvät huoneitaan yhä enenevissä määrin mieluiten omien varauskanaviensa kautta toisinaan jopa edullisemmin kuin jos varaisit majoituksen muualta. Lisäksi on hyvä huomioida, että jos varaat majoituksen suoraan majapaikastasi, on varauksen muuttaminen yleensä huomattavasti helpompaa, kun voit hoitaa asian ilman välikäsiä. Jos taas olet varannut majoituksesi jostain muualta, voi majapaikka tässä kohtaa nostaa kätensä pystyyn, sillä heillä harvoin on lupaa muuttaa varausta ilman matkatoimiston lupaa.

f. Aikainen lintu madon nappaa

Tämä on kylmä fakta. Mitä aikaisemmin majoituksen varaat, sitä edullisemmin pääset.

d. Luottokorttitietojen antaminen

Tämä on asia, jonka suhteen olen hyvin pessimistinen. Perehdyttyäni aikoinaan tarkemmin tietotekniikkaan ja tietoturvallisuuteen, minusta on tullut hyvin arka tämän asian suhteen. Jos vain voin tehdä varauksen ilman luottokorttitietojeni antamista, sitä parempi. Selaillessani mahdollisia majoituspaikkoja tulevaa reiliäni varten törmäsin todella monella sivustolla siihen, että luottokorttitietoja pyydettiin varauksen takaamiseksi, mutta tarvittavaa suojaa niiden luovuttamiseksi netin kautta ei oltu tehty. Tämä saa minut aina varpailleen ja toivoisinkin, että mahdollisimman moni olisi luottokorttitietojensa suhteen aiempaa tarkempi. En myöskään pidä siitä, että varausta tehdessä luottokorttitietoja pyydetään sähköpostitse. Parhaita tapoja luottokorttitietojen luovuttamiseen ovatkin turvatut verkkosivustot ja puhelinyhteys, joihin suhtautuisin silti molempiin tarvittavalla varovaisuudella.

Mitä vinkkejä sinä antaisit majoitustaan varaavalle?

Päivän biisi: Kickstart – Redrama

Advertisements

One thought on “Vinkkejä majoituksen varaamiseen

  1. Pingback: Kaunis Krakova | Matka maailman ympäri

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s