Kaunis Krakova

Matka Gdanskista Krakovaan kesti junalla lähemmäs kuusi tuntia. Onneksi päätin lähteä matkaan alkuperäisistä suunnitelmistani poiketen sittenkin heti aamusta, joten olin perillä Krakovassa jo iltapäivällä. Ihanan viileä junamatka Gdanskista Krakovaan ilmastoidussa junassa ei kuitenkaan valmistellut minua lainkaan siihen, mikä minua odotti perillä. Olin kyllä tiedostanut, että Gdanskissakin oli kuuma. Lämpö hipoi joka päivä +35 astetta, mutta Krakovassa se tuntui, jos vain mahdollista, sitäkin kuumemmalta. Näin kovia asteita minäkään en osannut matkalleni odottaa, joten olin varannut hotellihuoneeni sen enempää ilmastoinnin puutteeseen huomiota kiinnittämättä. Perille päästyäni ja huoneen saatuani toivoin, että olisin tehnyt perusteellisemman tutkimuksen hotellin hyvistä ja huonoista puolista. Kaupunki oli ihana, hotellihuoneeni ei. Sain onneksi vaihdettua ensimmäiseksi saamani kattoikkunallisen saunan rakennuksen ylimmästä kerroksesta viileämpään huoneeseen muutamaa kerrosta alemmas talon toiselle puolelle, jonne aurinko ei paistanut juuri lainkaan. Päästyäni paria astetta viileämpään huoneeseen en enää viitsinyt lähteä valittamaan toimimattomista pistokkeista. Tämä majoitus todisti minulle kirjaimellisesti sen, ettei surkeinkaan hotelli ole välttämättä parempi kuin hostelli.

DSCN0261

DSCN0389

DSCN0439

Vaikka sain reissun ainoan hotellikokemukseni kuulostamaan aivan kamalalta, oli hotellin valinnassa myös hyvät puolensa. Jordan Guest Rooms teki nimittäin yhteistyötä paikallisen päiväretkiä lähiympäristöön järjestävän yrityksen kanssa, mikä teki vierailuistani Auschwitziin ja Wielitckan suolakaivoksille todella vaivattomat. Vaikka kohteisiin pääsee suhteellisen helposti myös omatoimisesti, täytyy myöntää, että olihan se kuumana kesäpäivänä aika ihanaa päästä kohteeseen sisään jonottamatta. Omalle kohdalleni sattuneet oppaat olivat myös aiheeseen perehtyneitä ja oli hyvä kuulla asioiden ja paikkojen takana piilevät tarinat. Tulopäivääni seuraavana päivänä kävinkin heti Auschwitzissä ja sitä seuraavana päivänä Wielitckan suolakaivoksessa, jotka ovat molemmat paikkoja, joissa kannattaa käydä, jos on suuntaamassa Krakovaan.

DSCN0288

DSCN0298

DSCN0340

Viimeisen päiväni Puolan maaperällä vietin kaupunkiin tutustuen. Krakovan keskustassa on massiivinen tori, jonka laitamilta löytyy paljon kaikkea mielenkiintoista. Myös Wawelin linna on näkemisen arvoinen, vaikkei lainkaan niin vierailijaystävällinen kuin kaverinsa Malborkissa. Wawelin linnan alueen rakennukset on lisäksi jatettu typerästi niin, että lähes jokaiseen rakennukseen tarvitsee oman pääsylippunsa. En muista, milloin olisin viimeksi vieraillut näin rasittavasti suunnitellussa paikassa. Jos haluat valita vain yhden lipun/näyttelyn, on Royal Private Apartments näistä ehdottomasti paras. Näin jälkikäteen ajateltuna pelkästään se olisi riittänyt. Kävin vilkaisemassa myös State rooms-näyttelyn, joka oli myös ihan mielenkiintoinen. The Lost Wawel-näyttelyn lipun ostoa sen sijaan kaduin. Se oli mielestäni vähän tylsä. Jos olet kiinnostunut aseista ja aarteista, voi Crown Treasury and Armoury-näyttely olla ihan mielenkiintoinen. Itse jätin sen kuitenkin välistä, sillä minusta tuntui, että olen nähnyt vastaavia aivan riittämiin.

DSCN0426

DSCN0400

 

DSCN0488

DSCN0460

Iltapäiväksi suuntasin Kazimierzin kaupunginosaan, josta olin kuullut paljon hyvää. Kaupunginosa on erityisen tunnettu laajasta ravintolatarjonnastaan ja minulle suositeltua, torin laidalla ollutta ravintolaa en voi kuin kehua. Sain 17 eurolla kolme ruokalajia ja oluen. Täällä söin myös yhden elämäni parhaista suklaafondanteista. Pitkäksi venähtäneen lounaan jälkeen kävin tutustumassa Oscar Schindlerin tehtaaseen, jonne oli rakennettu mielenkiintoinen interaktiivinen museo. Parasta antia olivat ihmisiltä kerätyt haastattelut, joita olisin voinut kuunnella enemmänkin, mutta joihin en kaikkiin ajanpuutteen takia ehtinyt paneutua. Ennen yöjunaan kiirehtimistä kävin vielä Oscar Schindlerin museon vieressä sijaitsevassa MOCAK-taidemuseossa, jossa kannattaa ehdottomasti käydä, jos on samalla suunnalla muutenkin. Ilmaisista aktiviteeteistä rentouttavin oli Krakovan vanhaa kaupunkia ympäröivässä puistossa kiertely. Olisin päässyt takaisin majapaikkaani ja rautatieasemalle varmasti nopeammin kävelemällä suoraan kaupungin läpi, mutta keskusta-aluetta ympäröivä puisto oli tähän tarkoitukseen huomattavasti rauhallisempi ja leppoisampi. Niin ja tulihan siinä samalla nähtyä myös paikallinen maamerkki Barbakankin. Krakovasta matkani jatkui etukäteen hieman (turhaan) pelätyllä yöjunalla kohti Bratislavaa.

Advertisements

One thought on “Kaunis Krakova

  1. Pingback: Pastellitaloja ja prinsessalinnoja | Matka maailman ympäri

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s