Kaunis, kallis ja kaupallinen

Sloveniassa sijaitseva Bled oli reissuni kuudes etappi ja odotin paikalta paljon. Olin katsellut Bledistä paljon kuvia jo ennen matkaa ja lukenut vain ylistäviä arvosteluita kohteen kauneudesta muun muassa Trip Advisorista. Matkan aikana muille reissaajille jutellessanikin sain kuulla vain ihastuneita kommentteja. Kun lopulta pääsin pelipaikalle, olin sanalla sanoen hieman pettynyt. Onhan se kaunis. Sitä ei voi kieltää. Katsokaa vaikka näitä kuvia! Bled oli ehdottomasti yksi reissuni upeimmista paikoista jo pelkästään maisemien takia. Aivan henkeäsalpaavan kaunis paikka.

DSCN0839

DSCN0853

Samalla Bled oli kuitenkin myös kallis ja kaupallinen. Olin kyllä kuullut, ettei Slovenia tulisi olemaan yksi reissuni edullisimmista kohteista, mutta ehkä ohitin nämä kommentit liiankin heppoisesti. Bledissä oli nimittäin kallista. Hintataso oli lähes sama kuin Suomessa. Ehkä tämä ei olisi häirinnyt minua niin paljon, jos minulle ei olisi tullut tunnetta, että kaikesta yritetään rahastaa. Kokemukseeni saattoi vaikuttaa osittain myös majoitukseni, josta en ollut kovinkaan vakuuttunut. Puitteet olivat kyllä Bled Castle 1004 hostellissa hyvät, ei siinä mitään, mutta olin melko pettynyt siihen, miten epäjohdonmukaista tietoa sain useaan eri otteeseen. Majoituksen lisäksi pinnassa oli varmasti myös reissuväsymystä. Bled ei sitten kuitenkaan ollut se ihana lepopaikka, joksi olin sen suunnitellut. Tai kai se tavallaan oli, ainakin muille matkaajille, mutta minusta tuntui, että olisin voinut jatkaa matkaa jo yhden yön jälkeen jonnekin muualle. Olin suunnitellut matkan valmiiksi majoituksia myöten etukäteen ja Blediin saapumiseen asti se oli toiminut hyvin. Sloveniassa ollessani jäin tosin kaipaamaan hieman sitä ekstemporehenkeä, jolla monet muut reppureissaajat tuntuivat olevan liikenteessä. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevää yöpyä mieluummin Ljubljanassa, josta olisin voinut tehdä päiväretket niin Blediin kuin Predjaman linnaan ja Postovjnan luoliin. Erityisesti Predjaman linnaan pääsy oli Bledistä haasteellista ja se, etten päässyt sinne jäi vähän harmittamaan. Toisaalta voin tehdä joskus aivan uuden reissun pelkästään Ljubljanaan, mikä ei sekään ole yhtään hullumpi idea.

DSCN0878

DSCN0919

Ensimmäisenä päiväni Bledissä kiipesin kukkulalle ja ihastelin maisemia Bledin linnasta. Museo ei ollut järin ihmeellinen tai mielenkiintoinen, mutta pääsylipun maksaa mielellään jo pelkästään maisemien takia. Linna on selkeästi yksi Bledin ykköskohteita saarella sijaitsevan kirkon lisäksi. Olisin mielelläni käynyt myös saarella, mutta koska en osaa soutaa, tuntui veneen vuokraaminen hassulta. Olisin varmaan vain pyörinyt ympyrää jossain rannan lähettyvillä pääsemättä koskaan itse saarelle asti. Jos soutaminen ei ole sinunkaan juttusi, pääsee saarelle myös perinteisten pletna-nimisten veneiden kyydissä. Itse tosin tyydyin vain ihastelemaan saarta ja kirkkoa kauempaa, mikä sekään ei ole huono idea. Jos aikaa vain riittää, kannattaa järven ympäri tehdä kävelykierros. Silloin aluetta ja sen nähtävyyksiä pääsee ihastelemaan useista eri kuvakulmista. Reissulle kannattaa kuitenkin ottaa mukaan uimapuku, koska järven toisella puolella on ilmainen uimaranta, jonne pääsee halutessaan rentoutumaan. Jos kelit suosivat, voi järvessä käydä virvoittelemassa kierroksen puolivälissä.

DSCN0929

DSCN0934

Bledissä oleskeluani leimasi selkeästi matkaväsymys ja se vaikutti myös siihen, etten jaksanut tutustua kohteeseen samalla innolla kuin esimerkiksi Krakovaan reissuni alkupuolella. Vaikka sanoin aiemmin, että Ljubljana olisi ollut minulle parempi kohde, voi kolme päivää hyvin seikkailla myös Bledistä käsin. Bledin lähellä sijaitsee Bohinj-järvi, joka on kuvien perusteella Blediä luonnonvaraisemman näköinen ja monet muut reppureissaajat sanoivat pitäneensä siitä ehkä jopa Blediä enemmän. Bohinj-järven lisäksi Bledin lähellä sijaitsee luonnonnähtävyys Vintgar Gorge, joka on kuvien perusteella myös ehdottomasti näkemisen arvoinen. Näitä matkavinkkejä kirjoittaessa minulle tulee olo, että ehkä voisin sittenkin antaa Bledille toisen mahdollisuuden.

Advertisements

2 thoughts on “Kaunis, kallis ja kaupallinen

  1. Pingback: Pastellitaloja ja prinsessalinnoja | Matka maailman ympäri

  2. Pingback: Kesä 2017 – sinua odotetaan jo! | Matka maailman ympäri

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s