Pastellitaloja ja prinsessalinnoja

Bledistä matkani jatkui reissuni toiseksi viimeiselle etapille Etelä-Saksaan. Matka yöjunalla Sloveniasta Saksan puolelle Müncheniin meni mukavasti. Olin kuullut ennen reissua, että saksalaiset junayhteydet ovat hyviä. Tästä minun täytyy kyllä olla eri mieltä. Münchenissä minulla oli tunnin vaihtoaika ennen kuin matkani jatkui kohti Füsseniä. Tarkastin raidetiedot juna-asemalla olevista infotauluista ja odottelin oikealla raiteella pienen ikuisuuden. Kun junan lähtöaika alkoi olla tuloillaan, ihmettelin, miksi raiteella on edelleen eri numerolla varustettu täysin eri kohteeseen menevä juna. Aasialaisten turistien innoittamana päätin kysyä konduktööriltä, onko kyseinen juna mahdollisesti menossa Füsseniin. Ja olihan se. Loppujen lopuksi pääsin siis onnellisesti oikeaan junaan ja parin tunnin junamatkan jälkeen Füsseniin.

Aasialaisten turistien innoittamana päätin kysyä konduktööriltä, onko kyseinen juna mahdollisesti menossa Füsseniin. Ja olihan se.

Füssen on lumoava pikkukylä Etelä-Saksassa Baijerin alueella. Matka juna-asemalta keskustaan oli lyhyt, eikä itse kyläkään ole suuren suuri. Kohteena Füssen toi minulle kuitenkin mukavaa vastapainoa matkan varrella nähtyihin isompiin kaupunkeihin kuten Wieniin ja Krakovaan. Koska majapaikkani vastaanotto aukesi vasta klo 16, päätin kysyä paikallisesta turisti-infosta mahdollisista laukunsäilytyspaikoista sekä vinkeistä Füssenin reissuani ajatellen. Mitä täällä kannattaa tehdä ja mihin suunnata? Sen kuuluisan linnan lisäksi siis.

DSCN1013

DSCN0938

Koska olin perillä Füssenissä vasta puolen päivän tienoilla päätin suosiolla jättää linnassa vierailun myöhemmäksi. Jälkeenpäin kuulin vastaanotosta, että linnassa vierailee kesäisin päivittäin noin 7000 ihmistä, joten yritykseni päästä linnaan puolen päivän aikoihin olisi todellakin ollut tuhoontuomittu. Vierailua suositellaankin tehtäväksi heti aamusta. Koska minulla kuitenkin oli vielä hyvin aikaa tehdä jotain, päätin suunnata turisti-infon suosittelemalle järviristeilylle, mikä ei ollut yhtään hassumpi idea. Lukuun ottamatta sitä tosiasiaa, että paloin. Muuten risteily oli ihanan rento tapa viettää päivää ja istuinkin sattumalta paikallisen naisen ja hänen äitinsä kanssa samaan pöytään. Kaksituntisen risteilyn aikana sain kuulla paljon tarinoita alueen historiasta sekä hyviä matkavinkkejä tuleville päivilleni.

DSCN0948

DSCN0942

DSCN0956

Kaikki meni hyvin iltaan asti, kunnes minulle nousi kuume. Tämä tosin oli odotettavissa, sillä jos ympärilläni on edes yksi kipeä ihminen, saan minäkin kyseisen taudin 80% varmuudella. Vaikka sairastuminen pilasikin parin seuraavan päivän suunnitelmani lähes totaalisesti, olen silti melko tyytyväinen siihen, että sairastuin vasta Saksassa, enkä esimerkiksi Sloveniassa ollessani. Saksassa apteekit nimittäin ovat auki vuorokauden ympäri kaikkina viikonpäivinä. Vaikken ollut kovin tyytyväinen Saksan junajärjestelmään yrittäessäni päästä Münchenistä Füsseniin, apteekkien aukioloajat yllättivät minut positiivisesti.

Vaikken ollut kovin tyytyväinen Saksan junajärjestelmään yrittäessäni päästä Münchenistä Füsseniin, apteekkien aukioloajat yllättivät minut positiivisesti.

Käytyäni turisti-infossa aiemmin päivällä sain kuulla, miten paljon kaikkea muuta alueella on tarjottavanaan kuuluisien linnojen lisäksi. Tämän takia minua lievästi sanottuna harmitti, että kaksi päivääni Füssenissä kuluivat lähinnä nukkumiseen ja satunnaiseen ruokapaikan etsimiseen. Vaikka kävelihän tuolla ihan mielellään, katsokaa vaikka! Füssen ei ole kooltaan mitenkään hirmuisen suuri, mutta sitäkin hurmaavampi se kyllä kaikkine pastellinvärisine taloineen kyllä on. Vierailuni Füssenissä ajoittui sunnuntaiaamusta tiistaihin, jolloin moni hyvistä ruokapaikoista oli ikävä kyllä kiinni. Tämän takia suosittelisinkin vierailua mieluummin loppuviikosta. Toinen asia, joka yllätti minut melko perinpohjaisesti oli se, miten harvassa paikassa pystyi maksamaan kortilla. Käteistä kannattaa siis ehdottomasti varata mukaan.

DSCN0999

DSCN0982

Kahden päivän sairastelun jälkeen päätin, että tämä sai nyt luvan olla tässä. Olin suunnitellut käyväni Neuschwansteinin linnassa ja siellä myös kävisin! Tiistaiaamuna heräsin aikaisin, kävin aamupalalla heti kahvilan auettua ja kirjauduin ulos hostellista. Saatuani rinkkani matkatavarasäilöön suuntasin kohti bussipysäkkiä ja noin puolen tunnin ajomatkan jälkeen olimme perillä. Liikenteessä kannattaa ehdottomasti olla heti kahdeksan aikaan aamusta, sillä lipunmyyntipiste oli täysin autio ja sain lippuni mukavasti klo 10.55 kierrokselle. Koska en vieläkään ollut täysin voimissani, olin suunnitellut meneväni hevosvaunuilla rinteen ylös. Suunnatessani kohti hevosvaunujen lähtöpistettä minulle kuitenkin kerrottiin, että tien varrella suoritetaan puunkaatotöitä, joten linnalle pääsisi vain kävellen. Koska olin jo ostanut lipun, alkoi hidas taivallukseni kohti linnaa. Voin vain kuvitella, mitä muut matkaajat ajattelivat taapertaessani etanavauhtia mäkeä ylös ja pysähdellesäni liki joka toinen minuutti haukkaamaan happea. Ei kannata lähteä kiipeämään rinnettä toipilaana, ei. Matkaan suositeltiin varattavaksi aikaa 40 minuuttia, mutta edes minulla, joka en ollut täysissä (sielun ja) ruumiin voimissani ei mennyt aikaa kuin ehkä maksimissaan 25 minuuttia. Tämän takia olin paikalla enemmän kuin etuajassa, joten mikä olisikaan ollut parempi tapa kuluttaa aikaa kuin ottaa kuvia.

DSCN1020

DSCN1015

DSCN1025

Linna oli massiivinen. Harmi, ettei se ehtinyt valmistua kokonaan. Sisätiloissa vierailijoille on avoinna vain kaksi kerrosta ja itse kierros tuntui minusta kiirehdityltä. Toisaalta, mitä muutakaan voit odottaa, kun kierroksia on viiden minuutin välein, yhdelle kierrokselle on varattu aikaa 30 minuuttia ja linnassa vierailee päivittäin 7000 turistia. Itse olisin kuullut mielelläni enemmänkin linnan ja sen rakennuttajan historiasta, mutta kierros oli silti hintansa väärti. Jos olisin käynyt myös Hohenschwangaun linnassa, olisin varmasti saanut paremman kuvan kuninkaan elämästä. Linnasta poistuessaan kannattaa tutkia jokainen kolo, sillä itse löysin esimerkiksi tämän allaolevan parvekkeen, jolta avautui aivan huikea maisema. Maisemaa katsellessani en voinut kuin todeta, että tänne on tultava joku päivä uudestaan.

DSCN1048

DSCN1044

Advertisements

3 thoughts on “Pastellitaloja ja prinsessalinnoja

  1. Pingback: Pettymyksiä ja kauniita maisemia | at 10 a.m.

  2. Pingback: Satumainen Sintra | at 10 a.m.

  3. Pingback: Kesä 2017 – sinua odotetaan jo! | Matka maailman ympäri

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s