Hyvät, pahat ja rumat

Mainitsin kesän 2015 reilimajoitukset ohimennen itse kohteita käsittelevissä postauksissa, mutta sen syvällisemmin en niihin juurikaan paneutunut. Niinpä ajattelinkin koota kaikkien majapaikkojeni hyvät ja huonot puolet kokonaisuudessaan tähän postaukseen. Tulevan reissaajan majapaikan valinta urakkaa päätin helpottaa niin, että majoitukset on lajiteltu kolmeen osioon. Ensimmäisessä  osiossa ovat ne, joita suosittelen lämpimästi ja joissa yöpyisin itsekin enemmän kuin mielelläni uudemman kerran. Toiseen osioon ovat päätyneet ne hostellit, joista kyllä pidin ja joita voisin suositella toisille matkaajille, mutta joihin en itse välttämättä omien mieltymysteni vuoksi enää palaisi. Kolmannessa ja viimeisessä osiossa ovat majapaikat, joita en välttämättä suosittelisi muille laisinkaan.

Näitä suosittelen ja yöpyisin itsekin uudestaan

Gdansk Midtown Hostel

DSCN0150

Hostelli on sijainniltaan täydellinen. Se on vain paitsi kävelymatkan päässä rautatieasemalta myös kaupungin keskustasta. Lähistöltä löytyy lisäksi helposti sekä ruokakauppoja että ravintoloita. Hostellilla on myös ympäri vuorokauden avoinna oleva vastaanotto, pin-koodin takana oleva sisäänpääsy ja modernit tilat. Aamupala kuuluu täällä huonehintaan eivätkä yhteistilatkaan noin muutenkaan ole hullummat. Muita matkaajia on helppo tavata yhteisessä olohuoneessa, mutta mikään bilehostelli tämä ei kuitenkaan ole, joten yöunet ovat taatut. Pidin erityisesti siitä, miten hyvin tiloista pidettiin huolta. Täällä todellakin on siistiä. Hostellissa majoittuessa on turvallinen olo ja vastaanottohenkilökunta on aina valmis auttamaan sinua tarvittaessa. Oikeastaan ainut asia, jonka tässä hostellissa muuttaisin olisi  lokerikkojen koko. Minulla oli toisinaan hivenen vaikeuksia saada 60 litrainen rinkkani lukkojen taakse, mutta pienellä vaivalla se kuitenkin aina onnistui. Mikäli reissaat pienemmän rinkan kanssa, tämän kanssa tuskin tulee ongelmia.

Sijainti +++++

Siisteys +++++

Asiakaspalvelu +++++

Tilat ja palvelut +++++

Yöunet +++++

Wombats City Hostel Vienna Naschmarkt

Tämä hostelli oli yksi matkani kalleimmista hostellimajoituksista, muttei syyttä, sillä laadusta maksan mielelläni hieman enemmän. Hostellin parhaita puolia ovat sen sijainti, modernit tilat ja asiakaspalvelu. Päärautatieasemalta pääsee hostellille helpoiten metrolla vain yhdellä vaihdolla, eivätkä tärkeimmät nähtävyydetkään ole kaukana. Esimerkiksi Schönnbrunin palatsiin pääsee suoraan yhtä metrolinjaa käyttäen. Ruokapaikkojakaan ei tarvitse etsimällä etsiä, sillä aivan hostellin vieressä on paitsi ruokakauppa myös kuuluisa Naschmarktin tori, josta saa helposti edullista lounasta. Hostellin tilat olivat modernit ja esimerkiksi varaamassani vain naisille varatussa huoneessa oli oma wc. Mitä luksusta! Aamupala ei kuulunut täällä huonehintaan, mutta muutaman euron lisämaksu ei juuri lompakkoa vaivannut. Asiakaspalvelusta paikka saa täydet kymmenen pistettä, sillä niin hienosti siellä hoidettiin unohtuneen tavarani palautus takaisin omistajalleen. Ainut asia, jonka koin itse hieman hankalaksi oli hostellin massiivinen koko. Majoittujia oli oikeasti paljon. Suosittelisin hostellia muille matkaajille silti enemmän kuin mielelläni.

Sijainti +++++

Siisteys +++++

Asiakaspalvelu +++++

Tilat ja palvelut +++++

Yöunet +++++

Bavaria City Hostel

Hostelli on Bavarian alueella Füssen-nimisessä kylässä vain kävelymatkan päässä juna-asemalta. Hostelli on sijainniltaan täydellinen aivan kylän keskuskadun vilskeessä. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta hostelli on rauhallinen ja yöunet täällä taatut. Hostelli on mielestäni selkeästi suunnattu enemmänkin lapsiperheille ja vanhemmille reissaajille, mikä ei minusta ole lainkaan huono asia. Mikään bilehostelli ei siis ole kyseessä ja yleisestikin tilat muiden matkailijoiden kanssa keskusteluun ovat melko rajatut. Jos siis arvostat majapaikoissasi nimenomaan mahdollisuutta päästä juttelemaan toisten reppureissaajien kanssa, ei tämä hostelli välttämättä ole paras vaihtoehto juuri sinulle. Minun vaatimukseni hostelli täyttää kuitenkin erinomaisesti. Se on siisti ja tilat ovat modernit. Asiakaspalvelu on perusystävällistä, ei mitään maata järisyttävää tällä osastolla siis. Aamupala ei kuulu huonehintaan, mutta hostelli on sopinut läheisen kahvilan kanssa alennuksen hostellissa majoittuville vierailleen. Pyykkäysmahdollisuus talon alakerrassa on ehdottomasti plussaa, vaikka minä ja pyykkikone emme heti alkuun aivan ymmärtäneetkään toisiamme. Ainut asia, jonka itse koin hankalaksi oli se, että hostelli on päiväsaikaan kiinni suunnilleen aamukymmenestä iltaneljään. Tänä aikana hostelliin ei voi viedä edes matkatavaroita säilöön. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin tasaisen varma majapaikka.

Sijainti +++++

Siisteys +++++

Asiakaspalvelu +++

Tilat ja palvelut +++

Yöunet +++++

Suosittelen muille, mutta itse menisin luultavasti toisaalle

Hostel One Home Prague

Hostellin sijainti on hieman kinkkinen. Se on kävelymatkan päässä Prahan päärautatieasemalta, mitä kyllä itse arvostin saapuessani Prahaan myöhään yöllä. Kävelymatka hostellille oli lyhyt ja tuntui turvalliselta. Seuraavien päivien aktiviteetteja ajatellen hostelli on kuitenkin sijainniltaan melko syrjässä liki pitäen kaikista nähtävyyksistä ja koska Prahan julkinen liikenne on mitä on, ei siitä ole juurikaan apua. Siksi päädyinkin itse kävelemään kaikkialle, mikä kieltämättä alkoi parin päivän jälkeen tuntua jaloissa. Suosittelisinkin hostellia sen sijaintinsa puolesta lähinnä yhden yön majoitukseen, mikäli tulet kaupunkiin vasta myöhään. Seuraavana päivänä onkin sitten helpompi vaihtaa toiseen majapaikaan lähemmäksi keskustaa ja nähtävyyksiä. Hostellin lähellä ei myöskään ollut mainittavasti ruokapaikkoja tai -kauppaa, minkä koin itse hieman haastavaksi. Siisteys oli tuttua ja turvallista keskitasoa, eivätkä tilat olleet oikeastaan hullummat. Itse tosin vaihtaisin kerrosängyt heti toisiin, sillä mikään ei ole dormissa nukkuessa rasittavampaa kuin natisevat sängyt. Yöunet siis jäivät paitsi sänkyjen natinan myös muiden reissaajien yöllisten liikkeiden vuoksi melko vähäisiksi. Tämä hostelli onkin selkeästi enemmän bilehostelli. Vaikka arvioni hostellista saattaa kuulostaa todella negatiivissävytteiseltä, oli hostellissa myös paljon hyvää. Vaikka aamupala ei kuulukaan huonehintaan, maksun suuruus ei tule kaatamaan budjettiasi. Aamupala on monipuolinen ja maittava, minkä lisäksi minulle tehtiin köyhiä ritareita herättyäni aikaisin. Miten ihanaa! Asiakaspalvelusta on muutenkin mainittava, että se oli ehdottomasti tämän hostellin valttikortti. Saavuttuani hostellille myöhään illalla väsyneenä, minut istutettiin ensin pöydän ääreen ja kysyttiin, haluaisinko vettä. Vastattuani myöntävästi, minulle kerrottiin, että jääkaapissa olisi myös pastaa, jos olen nälkäinen. Kerrottuani ruoan kyllä kelpaavan, henkilökunta lämmitti sen minulle valmiiksi ja sisäänkirjautumislomakkeet täytettiin ruokailun yhteydessä. En ole ikinä saanut missään näin hyvää palvelua! Mainitsemisen arvoista on myös se, että huonehintaan kuuluu päivittäinen pastaillallinen, joka on oiva tilaisuus tutustua muihin reppureissaajiin. Lisäksi hostelli järjestää paljon erilaisia aktiviteetteja ja työntekijät vinkkaavat mielellään, mitä Prahassa kannattaa tehdä. Kaiken kaikkiaan oikein mukiin menevä hostelli, joka sopii erityisesti meneville reppureissaajille. Niiden, jotka arvostavat keskeytymättömiä yöunia, kannattaa todennäköisesti suunnata katseensa toisaalle.

Sijainti +++

Siisteys +++

Asiakaspalvelu +++++

Tilat ja palvelut +++

Yöunet ++

Hostel Blues

DSCN0500

Hostel Blues oli matkani aikana oikeastaan ainut hostelli, josta olin ensialkuun hieman epävarma. Tiesin jo varatessani, että kyseessä on bilehostelli, mikä huoletti minua hieman. Huoleni osoittautuivat kuitenkin turhiksi, sillä naisten dormi sijaitsi niin kaukana hostellin baarista, etteivät äänet sinne yön aikana kuuluneet laisinkaan. Plussaa hostelli saa myös tilavista dormeistaan ja ainakin naisten dormiin vakiona kuuluneesta kylpyhuoneesta, jota ei tarvinnut jakaa kaikkien muiden matkalaisten kanssa. Hostelli oli perussiisti, joskin keittiö ja yleinen oleskelutila olisivat toki voineet olla siistimmätkin. Asiakaspalvelussa arvostin erityisesti palvelualttiutta. Minulle kerrottiin kattavasti, mitä Bratislavassa kannattaa tehdä ja suositeltiin hyviä paikallisia ruokapaikkoja. Yön yli junassa matkanneena pidin myös siitä, että pääsin nukkumaan heti saapuessani hostelliin. Tämähän toki riippuu valtavasti siitä, kuinka täyttä edeltävänä yönä on ollut. Lisäksi minulle tarjottiin vaihtoehtona paikkaa olohuoneen sohvalta, jossa voisin halutessani levätä hetken, mikäli sänkypaikkani ei olisi ollut vielä vapaana. Yöunien ja asiakaspalvelun lisäksi hostelli saa täydet pisteet sijainnistaan. Hostellille on helppo tulla juna-asemalta yhdellä ratikalla ja keskustaan kannattaa ilman muuta kävellä. Kaiken kaikkiaan oikein mukiin menevä hostelli, enkä oikeastaan osaa nimetä hostellista muita huonoja puolia kuin kellarin pyykkituvassa tupakoineet naiset. Sitä en tosin edelleenkään ymmärrä, miksi he siellä olivat.

Sijainti +++++

Siisteys +++

Asiakaspalvelu +++++

Tilat ja palvelut +++

Yöunet +++++

Näitä välttäisin jatkossa

Castle Hostel 1004

Hostellini Bledissä oli muutamalla sanalla sanoen hivenen kummallinen. Sijainniltaan se oli kyllä oikein erinomainen: lähellä bussiasemaa, nähtävyyksiä, ruokakauppaa ja ravintoloita. Eivätkä tilatkaan sinänsä olleet hullummat. Pidin erityisesti hostellin isosta parvekkeesta, jolla oli mukava nauttia aamupalaa. Lisäksi hostelli saa plussaa siitä, että ainakaan arkiöinä yöunia ei häirinnyt mikään. Muuten oleskeluni hostellissa meni vähän niin ja näin. Ensinnäkin vastaanotto on omituisessa puuhökkelissä itse talon ulkopuolella, eikä palvelua voi edes verrata Gdanskin tai Prahan hostelleissa saamaani asiakaspalveluun. Vastaanotossa oli yksi sisäänkirjautumisesta vastaava henkilö ja lähemmäs kymmenen muuta ihmistä, joiden tehtäväksi jäi kaikki muu paikkojen näyttämisestä matkavinkkien antamiseen. Tämä työnjako oli minusta kummallinen, varsinkin kun näitä yleispäteviä henkilöitä, joiden oli tarkoitus auttaa kaikissa arkipäivän askareissa ei tunnistanut muista reppureissaajista mitenkään. En myöskään pitänyt siitä, ettei henkilökunta ollut tavoitettavissa vuorokauden ympäri. Asiakaspalvelun lisäksi koin, että hostellin isoimmat puutteet olivat siisteydessä ja tiloissa sekä hostellin tarjoamissa palveluissa. Hostelli kyllä siivottiin joka aamu, mutta ehkä siellä sitten vain sattui asumaan niin siivotonta porukkaa, ettei aamun uurastusta enää iltapäivällä tai alkuillasta voinut sanoa havaitsevansa. Tähän vaikutti osaltaan varmasti myös se, että vaikka tilat olivat sinänsä modernit, oli niitä varattu hostellissa majoittuvaan ihmismäärään nähden liian vähän. Lisäksi hostelli mainostaa melko näkyvästi reissua näköalapaikalle ja Vintgar Gorgeen, mikä olisi ollut minusta ihan ok, ellei minulle olisi kerrottu, että normaalisti reissu maksaa x euroa, mutta jos tykkään hostellin Facebook-sivuista tai muuta vastaavaa, reissulle pääsisi ilmaiseksi eikä maksettavaa tulisi kuin vain puiston sisäänpääsymaksun verran. Minusta tällainen asiakkaiden positiivisten mielipiteiden ja sosiaalisen median näkyvyyden ostaminen on hämärää. Voittekin varmaan arvata, että reissu jäi väliin. Tuntuu oudolta, ettei yritys luota omaan tuotteeseensa sen vertaa, että uskoisi sen saavan positiivista näkyvyyttä ilman tällaista lahjontaa. Reissun lisäksi hostelli mainostaa tarjoamiaan pesulapalveluita, mikä oli alunperin yksi niistä syistä, joiden takia päätin varata pedin juuri tästä hostellista. No, matkani toisena päivänä paljastui, että tässä palvelussa on säävaraus. Pyykit kuulema kuivataan ulkona auringossa eli jos aurinko ei paista täydeltä taivaalta tai ilma on vähänkin kostea, ei pyykkäys onnistu. Lisäksi hostelli voi ottaa vastaan vain rajoitetun määrän pyykättävää. Minusta tällaiset pikkuasiat olisi hyvä kertoa myös hostellin kotisivuilla, mutta eihän niitä tietenkään missään mainittu. Lisäksi kaikki tämä säätäminen olisi tullut kustantamaan yhteensä 8 euroa, mikä on minusta aivan naurettava summa. Pesisin pyykit taloyhtiömme pyykkituvassakin halvemmalla noin 2,5 euron hintaan. Tuntuu kahdeksan euron maksu tässä kohtaa kyllä hienoiselta rahastukselta. Muista palveluista on vielä mainittava, että aamupala ei kuulu majoituksen hintaan. Tämä ei tosin ole mielestäni iso miinus, sillä hostellin vieressä on aivan kävelymatkan päässä ruokakauppa ja aamupalan väkertää helposti itsekin (muistakaa se parveke!). Pelkkä upea parveke ja hyvä sijainti eivät kuitenkaan riitä siihen, että majoittuisin täällä uudestaan. Kiitos, mutta ei kiitos.

Sijainti ++++

Siisteys ++

Asiakaspalvelu ++

Tilat ja palvelut ++

Yöunet ++++

Jordan Guest Rooms

Jordan Guest Rooms oli matkani majapaikoista ainut hotelli. Kuten arvata saattaa, odotukseni paikkaa kohtaan olivat korkealla. Ikäväkseni joudun kuitenkin kertomaan, että tämä oli ehdottomasti koko reissuni kamalin majoitus. Asiaa ei varmasti auttanut yhtään se, että Krakovassa oli siellä oloni aikaan joka päivä vähintään +35 astetta lämmintä, mutta tuskin hotelli viileämmälläkään kelillä mikään ihannemajapaikka olisi. Saavuin Krakovaan iltapäivällä ja hellettä todellakin piisasi. Onneksi hostelli oli lähellä sekä rautatieasemaa että keskustaa, joten kävelymatka ison rinkan kanssa ei ollut mahdoton. Sijainnistaan Jordan Guest Rooms saakin likipitäen ainoat plussansa. Ulkoapäin paikka näyttää todella kivalta ja hotelliin tullaan sisään baarin kautta. Baarissa tulikin juotua myöhemmin muutamat oluet ja se on mielestäni oikein viihtyisä paikka. Vastaanoton henkilökunta oli tehokasta, mutta hieman henkilöstä riippuen palvelu oli joko nuivaa tai neutraalin ystävällistä. Olin varannut itselleni yhden hengen huoneen, mutta päästyäni huoneeseeni huomasin, että minut oli ilmeisestikin upgradattu parempaan huoneeseen. Huoneessa oli kaksi sänkyä ja se oli tilava, mutta siellä oli kuuma kuin saunassa. Huone sijaitsi hotellin ylimmässä kerroksessa, minkä lisäksi siellä oli kattoikkuna, joka oli suoraan vuoteen yläpuolella. Voitte vain kuvitella, miten hiostava ilma huoneessa oli 35 asteen helteellä ilman mitään muuta ilmastointia kuin yöpöydällä pyörivä pikkutuuletin. Kuumuuden kanssa olisin vielä ehkä voinut elää, mutta huoneessa oli ällöttävä lattiamatto, joka ei todellakaan houkutellut ottamaan kenkiä pois jalasta. Matto oli myös selkeästi jo parhaat päivänsä nähnyt ja esimerkiksi huoneen oven takana oli kohta, johon kuuma silitysrauta oli ilmeisesti joskus pudonnut. Viimeinen tikki olivat kuitenkin elävät madot yöpöydän päällä. Ne nähtyäni pelkkä ajatuskin huoneessa nukkumisesta alkoi kuvottaa. En mielelläni valita, jos se vain suinkin on mahdollista, mutta silloin en voinut kuin vain pyytää huoneen vaihtamista toiseen. Pyyntööni suhtauduttiin positiivisesti ja uusi huoneeni sijaitsi muutaman kerroksen alempana aivan rakennuksen toisessa päädyssä pienessä nurkassa. Koska kyseessä oli nurkkahuone aivan toisen talon vieressä, aurinko ei paistanut sinne koko päivänä laisinkaan. Lämpötilan laskun huomasi selkeästi. Kyseessä oli pieni yhden hengen huone, jossa ei myöskään ollut kunnon ilmastointia, mutta jo muutaman asteen viileämpi huone ilman ötököitä sai minut ottamaan huoneen vastaan enemmän kuin mielelläni. Myöhemmin minulle selvisi, että huoneeni ainoa toimiva pistoke sijaitsi kylpyhuoneessa. Saatuani kuitenkin aiempaa paremman huoneen, en viitsinyt enää valittaa muutamasta toimimattomasta pistokkeesta. Sijainnin lisäksi likipitäen ainoa asia, josta hotellissa pidin oli aamupala, joka oli runsas ja maittava. Hotelli välittää päiväretkiä Auschwitziin ja Wielitckan suolakaivoksille, jotka varasin, koska se oli tehty helpoksi. Hotellilta haku ei toisena päivänä mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta muuten retket oli järjestetty hyvin. Ensi kerralla tiedän kuitenkin varata huoneeni jostain muualta.

Sijainti +++

Siisteys +

Asiakaspalvelu ++

Tilat ja palvelut +

Yöunet ++

Hostel Temza

Hostel Temza sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Zagrebin juna-asemalta ja se on oikeastaan tämän hostellin paras puoli. Juna-aseman läheisyys olikin oikeastaan ainut syy siihen, miksi valitsin majapaikakseni juuri tämä hostellin. Ajattelin kai, että koska saavun Zagrebiin myöhään ja lähden aikaisin, olisi se loogisin paikka yöpyä kaupungissa. Ja tavallaan se olikin, mutta vaikka juna-asema oli vain parin korttelin päässä hostellista, oli keskusta ja muu kaupunki melko kaukana. Hostelli oli perussiisti, nukuttua sain eikä asiakaspalvelukaan ollut siitä kammottavimmasta päästä. En silti suosittelisi hostellia muille reissaajille, sillä yleiset tilat ovat suoraan sanottuna aika mitäänsanomattomat. Yhteistä olohuonetta ei ole juuri nimeksikään eikä keittiötä juuri voi keittöksi kutsua. Aamupala ei kuulu huonehintaan ja yleensä se ei minua ole häirinnyt, mutta täällä majoittuessani tilojen niukkuus hieman harmitti eikä aamupalaa itsekään saanut kovin järkevästi laitettua. Jos pelkästään aamupalan laittaminen oli niin hankalaa, voin vain kuvitella millaisia ongelmia hostellilla itse iltaruokansa tekevät ovat kohdanneet. Tilojen niukkuuden lisäksi minua kummastutti eniten se, että hostelli oli yhtenä yönä ilmeisesti ylibookattu, minkä johdosta kuuden hengen dormiimme kannettiin keskellä yötä patja lattialle seitsemännelle matkaajalle. Tämäntyyppinen järjestely ei anna kovinkaan hyvää kuvaa hostellin organisointitaidoista. Onneksi en ollut se epännekas, joka joutui nukkumaan lattialla.

Sijainti ++

Siisteys ++

Asiakaspalvelu ++

Tilat ja palvelut ++

Yöunet ++

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s