Täydellinen miniloma

Syyskuun alussa teimme matkaseurani kanssa kolmen päivän mittaisen miniloman Puolan Gdanskiin. Vaikka Gdansk olikin minulle jo entuudestaan tuttu matkakohde, löytyi kaupungista ja sen lähiympäristöstä silti paljon uutta katseltavaa ja koettavaa. Ensimmäisenä päivänämme Puolassa sää helli meitä oikein olan takaa, joten oli enemmän kuin sopivaa viettää ensimmäinen matkapäivämme tutustuen kahteen Gdanskin lähellä sijaitsevaan rantakaupunkiin. Gdynia oli näistä kahdesta selkeästi teollisempi, eikä yhtä kutsuva kuin Sopot. Gdyniassa kiertelyn jälkeen suuntasimmekin siis Sopotiin, joka on selkeästi suositumpi matkakohde. Sopotissa käydessään kannattaa tsekata ainakin kaupungin läpäisevä kävelykatu, jonka erilaiset ravintolat ovat asuttaneet melko tiiviisti. Samaisen kadun varrelta voi useiden ravintoloiden lisäksi bongata arkkitehtuuriltaan hieman paikkaan kuulumattoman näköisen vinon talon. Sopotin parasta antia on kuitenkin ehdottamasti ranta, jota tuntuu riittävän silmänkantamattomiin. Mutta hui niitä meduusoja, joita Euroopan pisimmältä puulaiturilta bongasimme! Ei ihan heti houkuttanut mennä uimaan.

dscn1320

dscn1352

dscn1365

Toisena matkapäivänämme päätimme tutustua paremmin itse Gdanskiin. Aamun aloitimme kaupunkikierroksella, jota voin varauksetta suositella. Näistä tällaisista kaupunkikierroksista on kesän 2015 interrailin jälkeen tullut ehdottomasti omia must see-juttuja kaupunkireissuja tehdessä. Parhaita ne olisivat tietysti heti ensimmäisenä päivänä, jotta kaupunki tulee tutuksi ja alkaa hieman hahmottaa, missä on mitäkin. Samalla oppii paljon mielenkiintoisia historiallisia asioita vierailemastaan kaupungista, mitkä ovat itselleni usein hyvinkin merkityksellisiä, sillä kaupungista tulee jollain tavalla ihan erilainen, kun siitä oikeasti tietääkin jotain. Kierros alkoi niin kutsutulta meripihka-portilta ja jatkui siitä aina Gdanskin pääpostille asti ja kesti kokonaisuudessaan noin kaksi ja puoli tuntia. Kierroksen jälkeen kannattaa nauttia lounasta jokirannassa, sillä sinne on kierroksen päätepisteeltä vain lyhyt kävelymatka, eivätkä maisematkaan ole hassummat terassilla ruokaillessa.

dscn1413

dscn1408

dscn1379

Lounaan jälkeen päätimme palata takaisin meripihkakadulle, jota kierroksen aikana kehuttiin ja matkaan lähtikin muutama meripihkakoru tuliaiseksi. Huomion arvoista on myös se, että meripihkakatu on tunnelmaltaan täysin erilainen kuin Gdanskin pääkatu tai ravintolakatuna tunnettu olutkatu. Eikä etäisyys kumpaankaan näistä ole mitenkään massiivinen. Oli mielenkiintoista huomata, miten tunnelma voi vaihtua niin äkisti noinkin lyhyellä matkalla. Pääkatu on selkeimmin suunnattu erityisesti turisteille ja jo pienen matkan päässä siitä ilmapiiri on huomattavasti rauhallisempi. Ihmispaljoutta katsellessani en voinut kuin päivitellä, että onneksi tulimme syyskuussa, emmekä esimerkiksi heinä- tai elokuussa. Meripihkakadulta suuntasimme Marian kirkkoon, missä päätimme ottaa haasteen vastaan ja kiivetä reilut 300 porrasta päästäksemme ihailemaan alla näkyviä maisemia. Ja kyllä kannatti! Tällaiselle korkeanpaikan kammoiselle erityisesti alastulo oli hivenen haastavaa, mutta selvittiinpähän siitäkin. Varsinkin aurinkoisella säällä tätä ei voi kuin suositella. Kaupungin näki kirkon tornista aivan uudesta vinkkelistä. Jos porrasmäärä ahdistaa, kannattaa kirkossa käydä tutustumassa ihan noin muutenkin. Pääasiassa kirkko on melko pelkistetty ja sisäpuolelta liki pitäen kokonaan valkoinen, mutta erityisesti tuo tiiliseinäinen huone oli kyllä kaunis.

dscn1432

dscn1444

dscn1401

dscn1404

dscn1361

Kolmannen ja samalla viimeisen päivämme käytimme shoppailuun. Kävimme kahdessa eri kauppakeskuksessa, joista ensimmäinen oli Gdyniassa sijaitseva Riviera. Vaikka sitä suositeltiin kovasti hotellin vastaanotossa, ei se oikein vakuuttanut meitä. Massiivinenhan se on, ei siinä mitään, mutta silti se jätti meidät jotenkin kylmiksi. Jonkin aikaa Rivierassa kierreltyämme, päätimme käydä vilkaisemassa vielä toisenkin ostoskeskuksen, Gdanskissa sijaitsevan Galleria Baltyckan, ja heti sisään astuttuamme totesimme tämän olevan enemmän meidän juttu. En oikein osaa määritellä yhtä asiaa, joka olisi ollut siellä paremmin kuin Rivierassa, mutta ehkä tämäkin oli enemmän tunnelmakysymys.

Puolan hintatason huomioiden testasimme reissumme aikana useammankin ravintolan ja kahvilan, mutta varsinaista ahaa-elämystä emme silti niiden osalta kokeneet. Parhaana paikkana mieleen jäi ehdottomasti Sopotissa sijaitseva kahvila Pijalnie Czekolady Monte Cassino, joita näköjään löytyy nettisivujen perusteella myös useasta muusta kaupungista ympäri Puolaa. Täällä palvelu oli ehdottomasti koko reissun parasta eikä herkuissakaan ollut valittamista. Smoothie oli tuolla muuten ihan huippuhyvää! Kaikki ravintolat, joissa kävimme olivat kyllä hyviä, mutta yksikään niistä ei noussut ylitse muiden.

Kaiken kaikkiaan reissu oli täydellinen kesän lopetusmatka ja hyvä stoppi ennen arjen aloittamista. Gdansk on mielestäni kohteena parhaimmillaan pidennettynä viikonloppureissuna, jolloin kaupunkiin ehtii tutustua hyvin ja aikaa jää vielä shoppailuunkin. Reissua suunnitellessa on myös hyvä huomioida, että Puolassa ei tarvitse olla kroisos, mikä helpottaa reissun suunnittelua huomattavasti. Syyskuinen reissu Puolaan vahvisti entisestään ajatustani siitä, että haluan liittää ensi kesän reilille kaksi kaupunkia Puolasta. Alunperin matkasuunnitelmissani oli vierailla Poznanin ja Wroclawin lisäksi uudestaan Gdanskissa, mutta tämä reissu teki nyt tilaa jollekin toiselle kaupungille. Olisiko Varsova hyvä reilikohde?

dscn1420

dscn1421

 

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s