Talvinen Tukholma

Moni reissaa Tukholmaan lähinnä kesäisin ja silloin kaupunki onkin ehdottomasti parhaimmillaan. Tammikuu ei ajankohtana kuitenkaan ole yhtään hullumpi vaihtoehto kaupunkiin tutustumiselle. Varsinkin jos asteet ovat vähänkään lähellä nollaa, eikä tuuli ylly mahdottomaksi, on kaupungissa paljon ihailtavaa myös talvella. Niin ja budjettireissaaja arvostaa varmasti myös niitä vähän edullisempia paattimatkoja. Molemmilla laivayhtiöillä näytti nimittäin olevan ihan meheviä tarjouksia hiljaiselle tammikuulle.

tukholma10

tukholma6

Varasin majoituksen suositusta Motel L-nimisestä motellista, joka kahden yön perusteella oli minusta kuitenkin ihan pesunkestävä hotelli. Majapaikka on sijainniltaan erinomainen, vaikkei se aivan ydinkeskustassa sijaitsekaan. Viking Linen terminaalista on hotellille likipitäen kävelymatka ja matka keskustaan taittuu hotellilta julkisilla noin 15 minuutissa. Hotelli on avattu vasta hiljattain ja se näkyy sekä sisustuksessa että siisteydessä. Vaikka huoneet ovat pieniä, on kaikki viimeisen päälle tiptop.  Aamupala on pelkistetty ilman turhia ekstroja. Mitä muuta sitä oikeastaan loppupeleissä tarvitseekaan kuin leipää, kananmunia, muroja, jogurttia, kahvia ja mehua. Pekonista ja omeleteista on täällä majoittuessa turha edes haaveilla. Minulle tällainen pelkistetympi hotellikokemus sopi mainiosti, sillä tarkoituksena olikin tutustua paremmin kaupunkiin, ei hotellihuoneeseen. Jos suunnitelmissasi sitä vastoin on romanttinen viikonloppu yhdessä siippasi kanssa, suuntaisin todennäköisesti jonnekin muualle. Esimerkiksi Scandic Grand Central voisi tällöin olla sinulle parempi vaihtoehto.

Laiva oli perillä Tukholmassa maanantaiaamuna, mikä tarkoitti käytännössä yhtä lisäpäivää kaupunkiin tutustumiselle. Jos haluat ottaa kaiken irti naapurivaltion pääkaupungista, kannattaa varata molempiin suuntiin liput yölaivalle. Yölaivavaihtoehto vähentää myös huomattavasti ruokailukuluja, jos budjetissasi ei ole juuri joustovaraa. Vietyämme matkalaukut hotellille ja syötyämme aamupalan suuntasimme keskustaan, sillä halusimme osallistua aiemmin muissa kohteissa hyväksi havaitulle free walking tourille. Eri kävelykierrosvaihtoehtoja löytyi useita, mutta aikataulusyistä johtuen valitsimme aamupäivällä järjestetyn kaupunkikierroksen. Halutessaan reissaaja olisi voinut valita myös esimerkiksi nimenomaan vanhaan kaupunkiin tai Södermalmiin vievän kierroksen. Kaiken kaikkiaan opastettu kävelykierros oli hyvä vaihtoehto tutustua Tukholmaan, mutta verrattuna muissa kaupungeissa järjestettyihin vastaaviin kierroksiin, ei tämä minusta vetänyt vertoja niille. Ensi kerralla valitsisin todennäköisesti vanhaan kaupunkiin suuntaavan opastuksen.

tukholma7

tukholma11

tukholma12

Opastetun kävelykierroksen jälkeen suuntasimme Djurgårdenin saarella sijaitsevaan Wasa museoon. Museoon pääsee halutessaan usealla eri tavalla aina kävelemisestä raitiovaunu- ja bussikyytiin saakka. Me valitsimme kuitenkin hieman uniikimman vaihtoehdon, jota suosittelen ehdottomasti muillekin. Tukholman saaristossa on saatavilla useita maksullisia paattikierroksia, mutta budjettireissaajan kannattaa pitää mielessä julkisiin liikenneyhteyksiin kuuluva laivamatka Slussenista Djurgårdeniin. Muutenkin Tukholmassa liikkuessaan kannattaa ehdottomasti panostaa liikenneyhteyksiin varsinkin lyhyemmällä reissulla. Tämän vuoksi suosittelisin kaikille Tukholmaan reissaaville SL:n matkailijalippua, jolla voi matkustaa rajattomasti niin metroilla, ratikoilla kuin busseillakin haluamansa ajan. Me päädyimme hankkimaan kolmen vuorokauden matkailijalipun ja vaikka se saattaakin aluksi tuntua turhan isolta investoinnilta voin huoletta sanoa, että se maksaa itsensä kyllä takaisin varsinkin, jos majoitutte hieman ydinkeskustan ulkopuolella.

Laivamatka Slussenista Djurgårdeniin oli ehdottomasti yksi reissuni kohokohtia. Paatin kyydissä kaupungin näkee aivan uudesta vinkkelistä, eikä matka kestä juuri sen pidempään kuin vastaava reissu ratikalla tai bussilla tehtäessä. Kesäaikaan Djurgårdenissa olisi varmasti enemmänkin nähtävää, mutta saavuttuamme saarelle suuntasimme viileän sään patistamina suoraan Wasa Museoon. Ennen museovierailua en oikein tiennyt, mitä odottaa, mutta näin jälkikäteen en voi kuin suositella museota varauksetta. Forum Marinumin vierailuni jälkeen en uskonut, että voisin juuri kiinnostua laivoja tai laivamatkailua käsittelevistä museoista, mutta Wasa museo osoitti ennakko-oletukseni vääriksi. En voi vieläkään käsittää, että laiva oli niin iso, ettei se vain yksinkertaisesti mahtunut kokonaisuudessaan yhteen kuvaan. Kaiken kaikkiaan museo käsittelee erittäin kattavasti Waasan historiaa ja katselee asiaa useista eri vinkkeleistä. Itseäni kiinnostivat erityisesti laivalla matkustaneiden henkilöiden luurangot ja niistä tehdyt päätelmät matkustajien elämästä. Museossa olisi ollut niin paljon nähtävää, että kaikkea ei vain yksinkertaisesti olisi voinut käsitellä ja nälkäkin alkoi jo ilmoittaa olemassaolostaan. Tämän takia suosittelisin museoon tutustumista mieluummin heti aamupalan tai lounaan jälkeen, sillä museossa saa helposti kulutettua kolmekin tuntia.

tukholma13

tukholma9

Matkalla takaisin keskustaan törmäsimme tällaiseen taiteeseen metrotunnelissa – aika upeaa!

tukholma8

tukholma14

tukholma16

Matkamme toisena ja viimeisenä päivänä otimme rennommin. Aamupäivän käytimme shoppailuun, enkä voi kuin toivoa, että Sephora tulisi pian Suomeenkin. Iltapäivällä kiertelimme vanhaa kaupunkia ristiin rastiin ja saimmekin aivan huikeita kuvia Gamla Stanin mukulakivikujilta. Etsiessämme hyvää lounaspaikkaa vanhasta kaupungista törmäsimme sattumalta Cultur-nimiseen ravintolaan, jonka lihamureke oli taivaallista. Miten niin helposta ja tavallisesta kotiruoasta oli saatukin niin herkullista. Lounasta ei voinut edes verrata edellispäivänä Tripadvisor-suositusten perusteella testaamaamme Kajsa’s Fisk-lounaspaikkaan, jonka lohipasta oli suoraan sanottuna melko mitäänsanomaton. Kaiken kaikkiaan tammikuinen Tukholma oli ehdottomasti positiivinen yllätys, enkä voi kuin suositella kaupunkia myös talvisaikaan. Kylmä keli rajaa totta kai automaattisesti joitakin vaihtoehtoja kokonaan pois, mutta näin budjettireissaajalle tammikuu ei ollut yhtään hullumpi vierailuajankohta.

tukholma15

tukholma5

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s