Jälleennäkeminen

Joihinkin kaupunkeihin vain palaa aina mielellään uudestaan ja Tallinna on ehdottomasti yksi niistä. Kuulun myös siihen suomalaisvähemmistöön, jonka mielestä on harmillista, että Tallinna tuntuu olevan suomalaisille lähinnä viinarallin ajorata, vaikka kaupungissa olisi niin paljon muuta upeaa nähtävää. Niinpä ajattelin koota tähän kirjoitukseen sekalaisia suosikkejani Tallinnasta, joista on toivottavasti apua muillekin Tallinnaan reissaaville.

Top 5 Nähtävyydet

1. Vanha kaupunki

Tallinnan vanha kaupunki on yksi Tallinnan suosituimmista nähtävyyksistä, eikä syyttä, sillä se on täynnä kapeita mukulakivikatuja ja vanhan ajan tunnelmaa. Joulun aikaan Raatihuoneentorilla voi tutustua jokavuotisiin joulumarkkinoihin, kun taas kesäaikaan aukio täyttyy Tallinnan valtaavista turisteista ja ihmisvilinästä. Lisäksi vanhassa kaupungissa kierrellessään kannattaa tsekata myös keskiaikainen Katariinankuja sekä vanhan kaupungin laitamilla sijaitseva Kiek in de Köek. Jos kävelet vanhaan kaupunkiin Virua pitkin, kannattaa myös ehdottomasti pysähtyä ihailemaan huikeaa kukkaloistoa tien vasemmalla puolella.

2. Kadriorgin puisto

Kadriorgin puisto on yksi omia suosikkejani Tallinnan reissuja ajatellen ja erityisesti kesäaikaan se on myös tallinnalaisten suosima ajanviettopaikka. Aurinkoisella säällä puistossa kannattaa käydä piknikillä, mutta pilviselläkin kelillä puistossa patikointiin kannattaa ehdottomasti varata aikaa. Puiston vieressä on lisäksi erityisesti lapsiperheiden suosima leikkipaikka ja kulttuurinjanoisille puiston laitamilta löytyy museo jos toinenkin.

3. Nukkemuseo NUKU

Tallinnan museosuosituksia kysyttäessä en voi olla ohjaamatta ihmisiä Nukkemuseo NUKUun. Hieman tavallisesta poikkeava museo saa varmasti museoita normaalisti vierastavankin henkilön ihastumaan. Tallinnan matkailusivustolla museota tituleerataan erityisesti lapsiperheille sopivaksi, mutta omasta kokemuksestani voin sanoa myös aikuisten nauttivan museosta varmasti.

4. Modernin taiteen museo KUMU

Nukkemuseon ollessa hieman astetta lähestyttävämpi museo, on KUMU erinomainen vaihtoehto kulttuurinjanoisille reissaajille. Jo rakennus itsessään on hieno taidonnäyte modernista arkkitehtuurista. KUMUssa vierailuun kannattaa ehdottomasti yhdistää myös kävely Kadriorgin puistossa, sillä ne ovat maantieteellisesti hyvin lähellä toisiaan.

5. Alexander Nevskyn katedraali

Venäläisortodoksinen katedraali ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Upeaa arkkitehtuuria parhaimmillaan!

Bonus: Kadriorgin taidemuseo

Jos olet samanlainen linnoista ja palatseista intoutuja kuin minä, pidät todennäköisesti myös Kadriorgin palatsista, joka toimii tätä nykyä kotina taidemuseolle. Kadriorgin taidemuseossa vierailu kannattaa yhdistää käyntiin KUMUssa ja Kadriorgin puistossa, jolloin kulttuurintäyteinen aamupäivä onkin jo paketissa.

Top 5 Ostokset

1. Rocca al Mare

Rocca al Mare on oma suosikkini Tallinnan ostoskeskuksista ja vain bussi- tai ratikkamatkan päässä kaupungin keskustasta. Rocca al Mare tarjoaa hyvän kattauksen eri liikkeitä näppärässä paketissa. Jos kuitenkin olet Tallinnassa vain pikavisiitillä, kannattaa tämä ostoskeskus jättää seuraavaan kertaan. Lapsiperheille tiedoksi: ostoskeskusta vastapäätä on Tallinnan eläintarha, joka sopii hyvin myös perheen pienimmille.

2. Viru-keskus

Viru-keskus on kiireisen ihmisen vaihtoehto ja sopii vierailijalle, jolla on käytössään vain vähän aikaa. Liiketarjonta oli mielestäni muutamia vuosia sitten parempi, mutta eksklusiivisista merkeistä kiinnostuneille Viru-keskus on ehdottomasti hyvä vaihtoehto shoppailuun.

3. Kaubamaja

Kaubamaja on itselleni lähinnä uusien kauneustuotteiden metsästykseen sopiva liike, sillä useita myynnissä olevia tuotteita ja merkkejä ei ole vielä saatavissa Suomesta.

4. Rotermann

Roterman on tselleni hieman tuntemattomaksi jäänyt kauppakeskus, mutta se on selvästi nostanut asemaansa muiden tallinnalaisten ostoskeskusten vierellä.

5. Vanha kaupunki

Tallinnan vanha kaupunki on pullollaan pikkuputiikkeja ja varsinkin postikorttien metsästykseen vanha kaupunki on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Bonus: Kalamaja

Uusi trendipaikka, joka on kartuttanut suosiotaan pikku hiljaa.

Top 5 Ravintolat

1. Rataskaevu 16

Kuulin Rataskaevusta ensimmäisen kerran ystävältäni useita vuosia sitten ja se on siitä asti ollut Tallinnan pakko kokeilla-listallani. Keväällä 2017 pääsin vihdoin ja viimein kokeilemaan ravintolaa itse ja en voi kuin suositella. Ruoka oli taivaallista! Hieman jopa kaduttaa, etten ole saanut aikaiseksi käytyä ravintolassa jo aiemmin. Jälkiruokalistan suklaafondant saa arvosanaksi 10/10.

2. Leib Resto ja Aed

Leib Resto ja Aed on vanhan kaupungin satamanpuoleisessa päädyssä sijaitseva idyllinen ravintola, jolla on oma, hieman erikoislaatuinen terassinsa. Ruoka on maukasta ja täällä syömäni creme brúlee on tullut muistini sokkeloihin jäädäkseen.

3. Hell Hunt

Hell Hunt on suosittu istuskelupaikka, jota itse kuvaisin tunnelmaltaan kaupungin olohuoneeksi. Baarissa on kattava tarjonta oluita ja siidereitä, minkä lisäksi sieltä saa kursailematonta ja hyvää ruokaa. Suosittelen!

4. Lounge24

Radisson Blu Sky-hotellin yhteydessä 24. kerroksessa sijaitseva baari kumosi kaikki ennakko-oletukseni. Hyviä drinkkejä edullisesti suomalaisbudjetilla ajateltuna ja huikeat maisemat.

5. Seiksjutte Maalt ja Merelt

Budjettireissaajan helmi. Simppeliä ja yksinkertaista. Laadultaan tämä ei ole lähellekään Rataskaevua, mutta ruoka on hyvää ja tunnelma rento.

Top 5 Näköalat

1. Radisson Blu Sky-hotellin Lounge24-ravintola

Radisson Blu Sky-hotellin näköalabaari on uusimpia tuttavuuksiani tämän keväiseltä Tallinnan reissultani ja näköalojensa puolesta se hyppäsi samantien listan kärkeen. Paikalle on helppo päästä suoraan hissillä ja maisemia ihastellessa voi samalla tilata drinkin jos toisenkin. Ei ollenkaan hassumpaa!

2. Olevisten kirkon torni

Nämä näköalat vaativat hieman edellistä enemmän vaivannäköä. Kirkolla on korkeutta huimat 124 metriä ja näköalatasanteelle kipuaminen vie tovin, mutta täytyy myöntää, että on se sen arvoista. Lukuisten portaiden vuoksi en kuitenkaan suosittelisi tornia korkeanpaikankammoisille tai liikuntarajoitteisille.

3. Toompean kukkula ja useat näköalatasanteet

Toompean kukkulalta pääset ihailemaan kaupunkia hieman erilaisesta vinkkelistä. Lisäksi lähistöltä löytyy useita eri näköalatasanteita.

4. Swissotel Tallinn-hotellin huone satamanäkymällä

Tälle näköalapaikalle pääseminen edellyttää ikävä kyllä huonevarausta, mutta mikäli et ole vielä ehtinyt varata Tallinnan majoitustasi, suosittelen ehdottamasti harkitsemaan juuri tätä hotellia. Palvelu pelaa, huoneet ovat tyylikkäitä ja ai niin, ne näköalat. Miten ihanaa onkaan katsella satamaan saapuvia ja sieltä lähteviä paatteja suoraan hotellin ikkunasta lämmin kahvikuppi käsissään. Arjen pientä luksusta!

5. Tallinnan TV-torni

Tallinnan tvtornille pääseminen vaatii vierailijaltaan kenties kaikista eniten suunnittelua. Tv-torni sijaitsee melko kaukana keskustasta ja sinne päästäkseen on otettava bussikyyti keskustasta. 360-asteen näköalat ovat kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoiset. Tv-tornista pääset ihailemaan Tallinnaa taas hieman uudesta vinkkelistä hivenen kauempaa, jolloin pääsee hahmottamaan kaupungin koon ja sijainnin aivan uudella tavalla. Samalla reissulla kannattaa muuten käydä myös lähellä sijaitsevassa Piritan luostarissa ja Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s