Tunnelmallinen Porto

Lensin Helsingistä Portoon Lissabonin kautta Tap Portugal-lentoyhtiöllä, jota voin suositella lämpimästi. Kaikki lennot olivat ajallaan ja palvelu oli erinomaista. Lisäksi lentoyhtiö saa erikoismaininnan maksuttomista tarjoiluista jopa lyhyillä parin tunnin lennoilla ja mikä parasta, lentojen hinnat eivät juuri päätä huimaa. Saavuin Portoon kesäkuun alussa ja kaupunki hurmasi minut saman tien. Miten ihana pieni kaupunki meren ja joen vieressä. Myös hostellivalintani osui täällä nappiin ja voin suositella Rivoli Cinema-hostellia enemmän kuin mielelläni. Hostellilla on erinomainen sijainti lähellä rautatieasemaa ja keskustaa sekä avulias henkilökunta. Tilat ovat uudet ja siistit. Lisäksi aamiainen kuuluu täällä huonehintaan ja illalla hostellilla tarjoillaan halukkaille illallista, mikä on oiva tilaisuus tutustua muihin reissaajiin erityisesti, jos satut olemaan yksin liikenteessä.

Ensimmäisenä kokonaisena päivänäni Portossa osallistuin paikalliselle kaupunkikierrokselle, joka antoi hyvän yleiskuvan kaupungista ja sen historiasta. Kaupunkikierroksen jälkeen kävin Lellon kirjakaupassa, joka on täysin samanlainen kuin netistä löytyvissä kuvissa. Tämän vuoksi en välttämättä suosittelisi kirjakauppaa muille kuin kovan luokan Harry Potter-faneille. Mutta onhan se myönnettävä, kirjakauppa oli juuri sellainen kuin olin kirjojen perusteella kuvitellut. Iltapäivällä suunnistin vielä Palacio de Cristal-nimiseen puistoon, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Maisemat puistosta olivat sanoinkuvaamattoman kauniit, kuten alla olevasta kuvasta voi nähdä. Jos sää suosii kannattaa mukaan ottaa hyvä kirja ja nauttia irtojäätelöstä. Pidin puistosta niin paljon, että päätin käydä siellä vielä uudestaan viimeisenä päivänäni Portossa. Myös turistien vähäinen määrä puistossa löi minut kieltämättä ällikällä – miten muut eivät ole vielä löytäneet tätä paikkaa!

Toisena päivänä päätin kavuta ihailemaan kaupunkia toisesta kuvakulmasta Ponte D. Luisin sillalta. Näköalat olivat upeat ja tämän paikan muutkin turistit olivat selvästi löytäneet. Aivan sillan vieressä on kuitenkin Serra do Pilarin luostari, jonka edustalta kaupungin näkee kokonaisuudessaan vielä paremmin. Tämä oli toinen näköalapaikka, jota eivät olleet minun lisäkseni löytäneet kuin muutamat muut turistit. Luostarilta saa ainakin aamupäivällä aivan huikeita kuvia koko kaupungista, kun aurinko paistaa vielä selän takaa.

Ihailtuani maisemia päätin ottaa gondolikyydin Douro-joen vastarannalle. Luostarilta katsottuna joen vasen puoli on kuuluisa lukuisista portviiniä tarjoavista viinikellareistaan, joten olihan sitä maistettava. Edellispäivän kaupunkikierroksen oppaan kuvaukset siitä, kuinka portviini on vahvaa ja makeaa pitivät todella paikkansa ja täytyy myöntää, etten kyllä välttämättä tilaisi sitä toiste. Iltapäivällä päätin käydä vielä jokiristeilyllä, jota suosittelen myös lämpimästi. Risteilyn hintaan kuului opastus, joka ei ollut mielestäni kovin kummoinen, mutta pelkät maisemat ja kaupungin näkeminen aivan uudesta kuvakulmasta olivat silti mielestäni hintansa väärti. Mikäli viivyt Portossa pidempään, suosittelen vilkaisemaan usemman päivän risteilytarjontaa, jolloin aluetta pääsee näkemään laajemmaltikin. Kaiken kaikkiaan kaupunki on nähtävissä kahdessa päivässä, mutta vaikka kolmas päiväni meni enimmäkseen rentoutuessa ja kaupungin katuja kävellessä, en pannut sitä lainkaan pahakseni.

DSCN1818

Kuten yllä kerroinkin, kolmantena päivänä pääasiassa kuljin ympäri kaupunkia aamupäivän taidegallerioissa vierailuja lukuun ottamatta ja ihastelin paikallista arkkitehtuuria. Portossa oli hämmästyksekseni myös yllättävän paljon katutaidetta ja erityisesti tuo yllä oleva pupu vei sydämeni. Niin suloinen ja upeasti tehty!

Ruoka oli Portossa yllättävän tuhtia ja erityisesti paikallinen voileipä francesinha kannattaa ennemmin jakaa jonkun toisen reissaajan kanssa kuin syödä yksin. Puhun kokemuksen syvällä rintaäänellä! Kun minulle suositeltiin  Cafe Santiagoa kaupungin parhaana voileipäpaikkana, olivat odotukseni voileivästä hieman erilaiset. Mutta elämys sekin! Jos haluat syödä kuten paikalliset kannattaa käydä lounaalla suositussa kanaravintola Pedro dos Frangosissa. Varoituksen sanana kuitenkin, että mikäli olette isommalla porukalla liikenteessä voi vapaan pöydän löytäminen olla suhteellisen hankalaa.

Advertisements

One thought on “Tunnelmallinen Porto

  1. Pingback: Kukkuloiden kuningas | at 10 a.m.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s