Antoni Gaudín Barcelona

Koska olin vielä Barcelonaan saapuessani edelleen kipeä, päätin ottaa pari ensimmäistä päivää iisimmin. Ensimmäisen päivän aamuna lähdin kävelyretkelle Parc de la Ciutadellan puistoon ja näin samalla paikallisen Riemukaaren. Puistossa tuntui olevan paljon elämää ja sekä turisteja että paikallisia. Tallusteltuani tunnin ympäri puistoa olin nähnyt useat piknikit, pari joogaporukkaa, kymmeniä pyöräilijöitä ja lukuisia koiran ulkoiluttajia. Mikäli lähdet reissuun pienten lasten kanssa, kannattanee samalla käydä myös puiston laidalla sijaitsevassa eläintarhassa, joka tuntui kesäkuun alkupuolella olevan paikallisten koululaisten suosima luokkaretkikohde.

59

60

Ennen lounasta päätin käydä vielä ihastelemassa Barcelonan katedraalia ulkopuolelta ja täytyy myöntää, että kyseessä oli kyllä melko vaikuttava rakennus. Söin lounasta La Boquerian kauppahallissa, jota en voi kuin suositella lämpimästi kaikesta ihmisvilinästä ja tungoksesta huolimatta. Laukuistaan kannattaa kuitenkin pitää vierailun aikana hyvä huoli. Jälkiruoaksi en voinut olla ostamatta jäätelöä ja herkullista hedelmäsmoothieta, joita löytyy yli kymmenessä eri maussa useasta eri kojusta. Eikä näitäkään ole hinnalla pilattu! Koska ensimmäinen smoothieni kauppahallissa oli niin hyvää, saatoin käydä tuolla myöhemmin kerran jos toisenkin. Lounaan jälkeen aurinko alkoi porottaa siihen malliin, että sieasta oli paikallaan. En voi edes kuvitella, millaiset helteet Barcelonassa on heinä-elokuussa, kun jo kesäkuussa turisteja hellittiin jokapäiväisillä +35 asteen helteillä. Suosittelisinkin Barcelonaan suuntaavia reissaamaan kaupunkiin mieluummin touko-kesäkuussa tai syyskuussa pahimpien lomakuukausien ja tuskaisten helteiden jo hellitettyä.

61

62

Illalliseksi söin – mitäs muuta kuin tapaksia ja sangriaa. Ja ai että molemmat olivat hyviä! Hinnoittelu oli suomalaiseen hintatasoon tottuneelle iloinen yllätys, sillä valkoisilla tikuilla kiinnitetyt tapakset olivat euron luokkaa per kappale ja punaisilla tikuilla kiinnitetyt sai reilusti alle kahdella eurolla. Kylkeen vielä ruokajuomaksi sangriaa muutamalla eurolla ja illallinen oli valmis! Parasta tällaisissa tapasravintoloissa oli ehdottomasti se, että valinnanvaraa riitti ja jokaiselle löytyi varmasti jotakin.

63

64

Toisena päivänäni Barcelonassa suunnistin Tibidabon kukkulalle ihastelemaan maisemia. Kukkulalle pääseminen julkisilla liikennevälineillä osoittautui kuitenkin hivenen haasteelliseksi, joten kannattaa ehdottomasti hyödyntää samalla alueella sijaitsevan huvipuiston menopaluukuljetusta kaupungin keskustasta Tibidaboon ja takaisin. Kirkko itsessään on maksuton ja melkoinen ilmestys. Kirkon viehätystä tosin vähensi mielestäni hieman se tosiasia, että heti kirkon portaat alas astuttuasi tulet olemaan keskellä huvipuistoa, mikä oli minusta hämmentävää. Huvipuistoa itseään ei voi verrata suomalaisiin sukulaisiinsa Tampereella tai Helsingissä, vaan kyseessä on enemmänkin perheen pienimmille suunnattu huvipuisto. Toisaalta jos olet matkalla koko perheen kanssa, voit Tibidabolla vieraillessasi yhdistää helposti huvin ja kulttuurin. Loppupäivän lepäsin ja säästin voimiani Barcelonan kahdelle viimeiselle päivälle.

66

68

69

Kolmas päiväni Barcelonassa oli varattu Montjüicin kaupunginosalle. Taputeltuani viimeisetkin taudin rippeet lähdin kapuamaan rappusia mäen päälle. Näköalat mäen päältä kaupunkiin olivat hienot ja kaupunkia pääsi ihastelemaan taas aivan uudesta kuvakulmasta. Jos olet kiinnostunut urheilusta, samalla alueella sijaitsee vuoden 1992 kesäolympialaisten kisapaikkoja, joista osa on edelleen käytössä, mutta muutamat ikävä kyllä jo melko rapistuneita. Erityisesti uimapaikan huono kunto hämmästytti, sillä se sijaitsee aivan upealla näköalapaikalla. Eikö näille voisi keksiä jotain uusiokäyttöä, kuten Berliini tehdessään vanhasta Tempelhofin lentokentästä julkisen puiston?

Iltapäivällä tutustuin paremmin katalonialaisen taiteen museoon MNAC:iin. Huomioimisen arvoista on erityisesti se, että samalla pääsylipulla pääsee näyttelyiden lisäksi museon katolle, josta on upeat maisemat kaupunkiin. Tätä ei tuntunut kovin moni tietävän, sillä katolla oli yllättävän hiljaista.

71

72

73

74

Viimeinen päiväni Barcelonassa oli varattu kokonaan Antoni Gaudin mestariteoksille: Park Güellille ja Sagrada Familialle. Olin ostanut itselleni aamuliput Park Güelliin, mutta saapuessani paikalle etuajassa minulle selvisi, että puistoon olisi päässyt ilmaiseksi ennen aukioloajan alkua. Erityisesti kesäaikana tästä mahdollisuudesta kannattaa ottaa kaikki irti! Puistoon pääsee tosiaan ilmaiseksi, kunhan on sisällä viimeistään minuuttia ennen puiston aukeamista, minkä jälkeen saat viettää puistossa aikaa niin kauan kuin haluat. Kesällä luonnonvaloa on jo heti aamusta enemmän kuin riittämiin, vaikka Park Güellin kotisivuilla valon vähyydestä pelotellaankin. Ja mikä parasta, muita turisteja on sinun lisäksesi vain kourallinen, mikä tarkoittaa sitä, että pääset kuvaamaan kaikki suositut kohteet mahdollisesti jopa ilman muita turisteja. Puisto on kokonaisuudessaan todella suuri ja maksullinen alue koostuukin vain pienestä osasta puistoa. Itse suosittelisin tutustumaan ensin nimenomaan tähän sisäänpääsymaksulliseen alueeseen ja varaamaan sen jälkeen aikaa myös muun puistoalueen tutkimiseen, sillä se todella on upea.

76

77

80

81

83

85

Iltapäiväksi olin ostanut etukäteen liput Sagrada Familiaan. Kirkko on yksi Barcelonan suosituimpia nähtävyyksiä, joten lipun ostaminen ennakkoon todellakin kannattaa. Ja voi miten upea se olikaan! Vaikka kirkko ei edelleenkään ole ulkoa katsottuna kovin hehkeä tai mitään hirmuisen upeita kuvia siitä ei ainakaan ulkopuolelta vielä keskeneräisten rakennustöiden vuoksi saa, on se sisältä henkeä salpaavan kaunis. Kirkon arkkitehtuuria ihastellessa ei voi olla huomaamatta luonnon olleen Gaudin ensisijainen inspiraation lähde. Kattoon asti ulottuvat pylväät todellakin ovat kuin puiden runkoja.

Barcelona on mielestäni huikea lomakohde, jossa olisi helposti viettänyt kokonaisen viikonkin, sillä useat muut Gaudin suunnittelemat rakennukset jäivät vielä näkemättä ja rannalle en tämän reissun aikana ehtinyt ollenkaan. Jos julkinen liikenne Lissabonissa toimi vähän niin ja näin, Barcelonassa kaikki nähtävyydet olivat helposti saavutettavissa. Hostellini erinomaisella sijainnilla tosin oli tässä kohtaa varmasti sormensa pelissä. Hostel One Ramblas oli hyvä majapaikka, jossa kaikki pelasi – ilmastointi tosin ehkä välillä jopa liiankin hyvin. Huonehintaan ei kuulu aamiaista, mutta aamiaisen voi halutessaan ostaa edullisesti paikan päältä. Aamiaisen sijaan huonehintaan kuuluu illallinen, joka on ehdoton myyntivaltti sekä budjettireissaajille että soolomatkaajille. Jos pidät rauhallisista hostelleista, suosittelisin varaaman yöpaikan jostain muualta. Meno ei kuitenkaan ollut niin villiä, ettenkö itse voisi kuvitella majoittuvani täällä uudestaan. Vaihtelun vuoksi tosin varaisin hostellin seuraavalla kerralla joltain muulta alueelta nähdäkseni Barcelonan paremmin myös toiselta puolelta kaupunkia.

86

88

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s