Pieni ja suloinen Ljubljana

Saavuin Ljubljanaan aikaisin keskiviikkoaamuna. Yöjunalla matkustaminen on minulle tuttua, enkä ole aiemmilla kerroilla kohdannut ongelmia. Tällä kertaa sain koko vaunuosaston itselleni, mikä oli positiivista, mutta hyttini oli hiostavan kuuma. Ilmastointi ei toiminut lainkaan, joten oloni oli kuin saunassa. Yhdeksäntuntisen junamatkan aikana ei siis kovin paljon nukuttu. Lisäksi vaihdoin junaa Itävallan puolella Villachin junaasemalla kolmen aikaan aamuyöllä, mitä jännitin ennakkoon melko paljon. Asema oli kuitenkin onnekseni rauhallinen ja matkustajien käytössä oli ilmainen wifi-yhteys.

Unettoman yöni jälkeen voinette kuvitella, kuinka tyytyväinen olin, kun pääsin majoittumaan suoraan airbnb-asunnolleni heti aamusta. Asunto oli kaikkea sitä, mitä luvattiin – siisti ja kompakti kaupungin parhaimmalla sijainnilla. Aamiaisen ja muutaman tunnin päiväunien jälkeen olin valmis tutustumaan kaupunkiin paremmin. Aloitin päiväni perinteisellä kaupunkikierroksella, jota en voi kuin suositella lämpimästi. Kierroksen aikana sain kuulla tarinoita muun muassa Slovenian historiasta, Ljubljanan kaupungin synnystä, paikallisesta ruokakulttuurista sekä päivän politiikasta. Olin kertakaikkisen hämmentynyt, kun sain kuulla, että koulujärjestelmä on osittain hyvin samanlainen kuin Suomessa esimerkiksi sen suhteen, että koulutus on ilmaista. Minä olin aina kuvitellut, että Suomi on ainoa lajissaan. Lisäksi oppaamme kertoi, että ennen valuutan vaihdosta Slovenia oli matkalla Euroopan seuraavaksi Sveitsiksi. Kävelykierroksen jälkeen kävin iltapäiväkahvilla suositussa kahvilassa, jonka sacherkakku oli kertakaikkiaan herkullista. Ennen illallista päätin käydä vielä jokiristeilyllä, joka antoi hienon mahdollisuuden ihailla kaupunkia uudesta kuvakulmasta.

112

113

114

Toiselle päivälleni Ljubljanassa olin varannut päiväretken Postojnan luoliin ja Predjaman linnaan. Näin jälkikäteen tosin toivoisin, että olisin sittenkin kuunnellut majoittajani vinkkiä siitä, että Škocjanin luolat ovat parempi vierailukohde. Postojna oli kyllä hieno paikka vierailla ja junamatka luolien syvyyksiin oli ainutlaatuinen kokemus. Kaiken kaikkiaan Postojnassa oli kuitenkin minun makuuni aivan liian paljon turisteja ja opastusryhmät olivat jättimäisiä. Meitä oli valehtelematta liki 50 yhdellä kierroksella. Jos haluat vierailla karstikiviluolassa suosittelen ottamaan mukaan pitkähihaisen puseron tai kaksi, sillä lämpötila luolissa on suunnilleen 10 asteen luokkaa. Näistä kahdesta nähtävyydestä Predjaman linna oli minulle kuitenkin suurempi pettymys. Odotukseni linnaa kohtaan olivat korkealla ja kun oppaamme käytännössä katsoen juoksi linnan päästä päähän noin kymmenessä minuutissa meidän seuratessamme perässä, tuntui käynti jokseenkin hutaistulta. Jos voisin tehdä päiväretken uudestaan, lähtisin ehdottomasti mieluummin Škocjanin luoliin, Bledin kylään tai Mariborin tai Piranin kaupunkeihin. Koska Ljubljana on käytännössä katsoen keskellä Sloveniaa, on se hyvä tukikohta maahan tutustumiseen.

DSCN2325

116

Kolmantena päivänäni Ljubljanassa kapusin Ljubljanan linnaan ihailemaan maisemia. Itse linnassa en käynyt, mutta kukkula on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka jo pelkästään näköalojen vuoksi. Linnan muurilta saa hyvällä säällä huikeita kuvia kaupungista. Linnaan tutustumisen jälkeen lähdin lounaalle joka perjantai pidettäville ruokamarkkinoille jokirantaan, mitä ensimmäisen päivän kävelykierroksen oppaani oli suositellut. Jos satut olemaan kaupungissa perjantaina, markkinoilla kannattaa todella käydä. Valinnanvaraa on paljon, ruoka on hyvää ja hinnat ovat enemmän kuin kohtuulliset. Osa tarjottavista ruoista ja juomista oli jopa niin suosittuja, että ne olivat loppuneet kojujen pitäjiltä kesken.

120

128

123

Lauantai oli viimeinen päiväni Ljubljanassa ennen yöjunaani Saksaan. Koska en ollut varma yöjunan kunnosta, päätin ottaa päivän rauhallisesti ja levätä ennen seuraavaa junamatkaa. Niinpä suuntasinkin pyörän, piknik-tarpeiden ja kirjani kanssa Tivoli-nimiseen puistoon kaupungin toiselle laidalle. Pyörän mukaanotto tosin oli ehkä hivenen liioiteltua, sillä puisto oli majapaikastani ehkä noin viiden minuutin pyörämatkan päässä eli kävellenkin puistoon olisi päässyt. Toisaalta matka taittui jouhevasti ja puistossa lepäily ja auringonotto oli yllättävän mukavaa. Yleensä olen tottunut matkoillani suunnittelemaan päiväni täyteen toimintaa, mutta täytyy myöntää, että pieni jalkojen lepuutus oli tässä kohtaa reissua ihan tarpeen.

Olen odottanut Ljubljanassa vierailuani aina viime reilistäni asti, kun siellä silloin ei tullut aikataulullisista syistä johtuen käytyä ja täytyy sanoa, että Ljuljana lunasti odotukseni täysin. Se on kerrassaan hurmaava pikkukaupunki ja turvallinen matkakohde. Hintatasokin on suomalaiselle edullinen ja kaupunki on täynnä ihania ravintoloita, joten varsinkin kulinaristille tämä olisi unelmakohde.

130

132

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s