Hurmaava Pariisi

Saavuin Pariisin Gare du Nordin rautatieasemalle myöhään iltapäivällä. Rautatieasema oli sellainen kuin olin ennakkoon kuvitellut, joten omien tavaroiden kanssa kannattaa ehdottomasti olla tarkkana. Metrolipun ostaminen sujui kuitenkin onneksi ongelmitta, vaikka erilaisia auttajia olisi ollut pilvin pimein. Hostellini 3 Ducks oli siisti ja viihtyisä, minkä lisäksi se sijaitsi turvallisella alueella hyvien metroyhteyksien päässä. Plussaa hostelli sai lisäksi maittavasta aamupalasta, joka kuuluu huonehintaan. Huone kannattaa kuitenkin varata tarkoin, sillä huomasin, että osaan huoneista mennään suoraan ulkokautta ja sateisella säällä huoneiden lattiat saattavat olla likaiset. Sängyt olivat myös melko natisevia, mutta kaiken sen vaivan jälkeen, jota hyvän hostellin löytäminen Pariisista vaati, ylitti hostelli odotukseni positiivisesti.

175

176

177

Koska sää oli Pariisin vierailuni aikana jokseenkin epävakaa, päätin pyhittää reissuni ainoan aurinkoisen päivän Versaillesin palatsille ja sen lähialueille. Versaillesiin kannattaa ehdottomasti saapua noin puoli tuntia palatsin aukeamisen jälkeen, sillä näin säästät aikaa ja voit kahteen jonoon jonottamisen sijaan jonottaa vain yhteen. Tunnin kuluttua molemmat jonot ovat taas tupaten täynnä porukkaa. Palatsin sisätiloissa vieraillessa kannattaa varautua myös melkoiseen ihmislaumaan, sillä Versailles on erittäin suosittu turistikohde. Harmillista kuitenkin on, että suurin osa turisteista vierailee vain itse palatsissa ja sitä ympäröivillä puutarha-alueilla, vaikka Versailles kattaa paljon muutakin. Itse suosittelen erityisesti Marie Antoineten tilaa aivan puutarha-alueen viimeisessä kolkassa. Kävelymatkaa paikan päälle pääsemiseksi tietenkin kertyy, mutta matka on mielestäni sen arvoinen. Tunnelma Marie Antoinetin tilalla on käsinkosketeltava ja alueella kävellessä on helppo ymmärtää, miksi Marie Antoinette rakensi itselleen alueen kauas hovin ylellisyyksistä.

Koska Versaillesin palatsi ja erityisesti sitä ympäröivä viheralue on niin massiivinen, kannattaa vierailulle ehdottomasti varata koko päivä. Suosittelen myös ottamaan omat eväät mukaan, sillä ruokailuvaihtoehdot alueella ovat hyvin rajalliset. Oman piknikin pitäminen olisikin mielestäni ehdottomasti paras vaihtoehto.  Lisäksi matkaan kannattaa ottaa mukaan hyvät kävelykengät. Itse olin myös hivenen hämmästynyt reittiohjeiden puutteesta Versaillesin rautatieasemalta palatsille ja seuratessani ohjeiden mukaisesti muuta ihmisjoukkoa, olin ohittaa palatsin kokonaan. Matka juna-asemalta palatsille ei siis ole aivan niin yksiselitteinen kuin keskustelupalstoilla annetaan ymmärtää ja reittiohjeiden tulostaminen ennakkoon olisi minusta järkevää.

181

182

183

185

Toisen päivän aamuna suunnistin ensimmäiseksi Eiffel-tornille ja se on ehdottomasti yksi niistä kohteista, joissa kannattaa vierailla heti aamusta. Näin pääset likipitäen jonottamatta sisään ja saat nauttia upeista maisemista yhdessä muutaman muun turistin kanssa. Lipputyyppejä Eiffel-tornissa vierailuun on useita ja edullisimmallaan maisemista pääsee nauttimaan seitsemällä eurolla, mikäli et pelkää korkeita paikkoja. Minä en alkuperäisistä suunnitelmista poiketen uskaltanutkaan kavuta portaita ylös, joten päätin ostaa lipun, jolla pääsee hissillä aina toiselle tasolle asti. Toinen taso koostuu kahdesta kerroksesta, joista ylempi tarjoaa ehdotomasti paremmat näköalat. Keskitasolla vierailtuani en itse kokenut tarpeelliseksi maksaa 17 euroa kyydistä huipulle asti. Kuinka hyviä kuvia sieltä olisi loppupeleissä enää saanut? Jos haluat ikuistaa Pariisin kuviisi nimenomaan itse Eiffel-tornin, suuntaisin joko Trocaderon metroasemalle tai Riemukaaren huipulle.

188

193

195

196

204

Yhdeksitoista olin varannut paikan ilmaiselle kaupunkikierrokselle Montmarten asuinalueelle, mutta sitä en valitettavasti voi suositella. Tämä kävelykierros oli yksi kaikkien aikojen huonoimmista, joille olen ikinä osallistunut. Montmartren asuinalue itsessään oli kuitenkin varsin viehättävä ja näin samalla reissulla sekä Moulan Rougen että Sacre Coeur-kirkon. Huonon kaupunkikierroskokemukseni jälkeen suuntasin iltapäiväksi piknikille Buttes Chaumontin puistoon, joka ei aivan ylittänyt odotuksiani. Olin kuullut puistosta ennen reissua pelkästään hyvää, mutta valitettavasti se ei ollut minusta perin ihmeellinen. Illalla maistoin elämäni ensimmäiset ranskalaiset macaronsit ja on se kyllä myönnettävä, hyviä olivat.

205

207

211

214

217

Kolmas päiväni Pariisissa oli sateinen, joten totesin museovierailujen olevan enemmän kuin paikallaan. Aamupäivän vietin kuuluisassa Louvren taidemuseossa, jota voin suositella lämpimästi. Museoissa kannattaa käydä erityisesti, jos olet Pariisissa vieraillessasi alle 25-vuotias, sillä suurin osa museoista tarjoaa alle 25-vuotiaille asiakkailleen ilmaisen sisäänpääsyn. Louvressa suosikeiksini nousivat erityisesti kolmas ja neljäs kerros, mutta tämä johtui varmasti osittain siitä, että pidän yleisesti ottaen enemmän maalauksista kuin veistoksista ja muista taide-esineistä. Louvre on kooltaan valtava, joten museossa vierailuun kannattaa varata vähintään puoli päivää riippuen siitä, mitä kaikkea haluat museossa käydessäsi nähdä. Koko museoon tutustuminen vie varmasti kauemmin. Iltapäivällä kävin lisäksi Notre Damessa, Conciergeriessa ja Sainte-Chapellen kirkossa. Näistä viimeinen yllätti hintavalla sisäänpääsymaksullaan ja mikäli haluat ehdottomasti vierailla kirkossa, suosittelen ennemmin kombolipun hankkimista yhdessä Conciergerien kanssa. Illalla olin suunnitellut vierailevani vielä Montparnassen näköalatornissa, mutta sää ei valitettavasti ollut enää puolellani vaan keli oli sumuinen.

Viimeisenä päivänäni Pariisissa kävin ihailemassa Monetin Waterlilies-maalausta Musee de l’Orangeriessa. Iltapäivällä kävelin lisäksi Pariisin kuuluisalla Champs Elyseen ostoskadulla ennen kuin sateinen sää viimein pakotti minut siirtymään sisätiloihin. Kaiken kaikkiaan Pariisi oli erinomainen matkakohde, jossa riittää nähtävää useammallekin päivälle.

219

224

227

Advertisements

2 thoughts on “Hurmaava Pariisi

  1. Pingback: Kanaalien kaupunki | at 10 a.m.

  2. Pingback: Aliarvostettu Ghent | at 10 a.m.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s