Idän ja lännen välissä

Lissabonin ohella Berliini oli yllättäen reissuni ainut kohde, jolle en juurikaan lämmennyt. Kaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä itää ja länttä, mutta reilun kuuden viikon matkustamisen jälkeen reissuväsymys taisi jo tässä kohtaa matkaa painaa sen verran, etten jaksanut juuri innostua Berliinistä. Majoitun Berliinissä neljä yötä aiemmalla reililläni hyväksi havaitsemassani hostelliketjussa, eikä Wombat pettänyt tälläkään kertaa. Hostelli oli sijaintinsa puolesta erinomainen, sillä kulkuyhteydet niin päärautatieasemalle kuin lentokentällekin sujuivat näppärästi. Hostellilta ei myöskään ole pitkä matka keskustaan. Lisäksi aivan kulman takana sijaitsee ihana, pullantuoksuinen kahvila Zeit für Brot, jonka suoraan uunista tulleet kanelipullat ovat taivaallisia! Kun kanelipullan kylkeen tilaa vielä kaakaon, on hyvät iltapäiväkahvit taattu. Muita hyviä ruokapaikkoja Berliinissä ovat Mustafa’s Gemüse Kebap, jonka kanakebabin tilaisin heti uudestaan sekä korealaista ruokaa tarjoileva YamYam tulisen ruoan ystäville. Yamyamissa voin suositella erityisesti bibimbabia, joka vie kielen mennessään.

307

311

309

 

308

314

Jos olet Berliinissä ensimmäistä kertaa, kannattaa mielestäni ehdottomasti osallistua ilmaiselle kävelykierrokselle, joka kattaa kaupungin kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Muita vierailun arvoisia kohteita ovat Euroopassa murhattujen juutalaisten muistomerkki, joka veti minut kieltämättä hiljaiseksi sekä Berliinin muuri. Muuria koristavista taideteoksista itseäni puhutteli ehdottomasti eniten yllä näkyvä kuva autosta, mikä johtui varmasti osittain edellisen päiväni DDR museokäynnistä. Jos sinulla vain on aikaa, on DDR museo mielestäni käymisen arvoinen paikka, joka kertoo hyvin konkreettisesti, millaista elämä Itä-Berliinissä aikoinaan oli.

Viimeisenä Berliini päivänäni kävin vanhalla Tempelhofin lentokentällä, joka toimii tätä nykyä puistona. Puisto oli selkeästi erityisesti paikallisten nuorten suosima hengailupaikka, mutta minussa se aiheutti lähinnä ristiriitaisia tuntemuksia. On totta kai hyvä, että vanhoille käytöstä poistuneille lentokentille keksitään uutta jatkokäyttöä, mutta ei paikkaa minusta kuitenkaan aivan puistoksi voi kutsua. Jäin myös pohtimaan, ovatko vanhat lentokenttärakennuksetkin saaneet uuden elämän.

Tempelhofin lentokenttävierailun jälkeen kävin vielä Topographie of Terrors-museossa, joka on vierailijoille ilmainen. Museo on hyvin informatiivinen ja se kertoo selkeästi ja yksityiskohtaisesti Saksan synkästä historiasta. Lisäksi olisin halunnut vierailla Reichstagissa, mutta olin lippuvarauksineni auttamattomasti myöhässä. Opastetut käynnit Reichstagissa ovat ilmaisia, minkä lisäksi pääset kierroksen aikana ihastelemaan upeita kaupunkimaisemia.

315

345

346

DSCN3099

DSCN3080

343

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s