Kanaalien kaupunki

Tätä juttua kirjoittaessani olen vieraillut Amsterdamissa kolmesti: ensimmäisen kerran kesän 2017 reililläni, toisen kerran saman vuoden syyskuussa ja kolmannella kerralla uudestaan marraskuussa 2017. Sen vuoksi halusin koota omat matkavinkkini Amsterdamiin tähän yhteen kirjoitukseen sen sijaan, että kirjoittaisin kaikista kolmesta reissukerrasta erikseen. Kolmannen Amsterdam-visiittini jälkeen voin hyvällä omallatunnolla sanoa tuntevani kaupungin verrattain hyvin.

Aloitetaan siitä kaikkein tärkeimmästä: majoituksesta. Olen yöpynyt Amsterdamissa yhteensä kolme kertaa eripituisia pätkiä. Ensimmäisellä kerralla reissasin kengänlankabudjetilla, jolloin majapaikakseni valikoitui Amsterdamin ulkopuolella sijaitseva ainoastaan kesäisin aukioleva Lucky Lake-hostelli. Hostelli on ihastuttavan erilainen ja suloinen majapaikka reppureissaajalle. Kolmenkymmenen minuutin ajomatka Amsterdamin keskustaan ei ole ongelma, sillä kuljetus läheiselle Holendrechtin juna- ja metroasemalle hoituu hostellin puolesta ilmaiseksi.

Jos haluat majoittua astetta mukavammin lähellä keskustaa ja Schipholin kansainvälistä lentokenttää, voin varauksetta suositella Holiday Inn Express Amsterdam South-nimistä ketjuhotellia. Huoneet ovat siistejä ja tilavia, aamiainen tuttua perustasoa ja palvelu kuin viiden tähden hotellissa. Kaiken kaikkiaan hotelli oli erinomainen valinta parin päivän mittaiselle Amsterdamin visiitilleni.

Lisäksi olen majoittunut Hotel Motel One Amsterdamissa, joka on sijaintinsa puolesta lähimpänä keskustaa. Huoneeni oli siisti, mutta pieni, joten lapsiperheille hotelli ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Hotelli on sijainniltaan erinomainen niin keskustaan kuin lentokenttäänkin nähden, minkä lisäksi hotellin ympärillä on useita ravintoloita, joten nälän yllättäessä ruokapaikkaa ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa.

338

340

337

288

287

Amsterdamista löytyy hyviä ravintoloita kuin sieniä sateella, mutta yksi omista suosikeistani on ehdottomasti useita eri makuja tarjoileva Foodhallen, josta löytyy jokaiselle jotakin. Ja jälkiruoaksi kannattaa ehdottomasti hakea alla näkyvä täytetty vohveli! Illallisravintoloista voin suositella lämpimästi Pohjois-Afrikan makuja tarjoilevaa ravintola Bazaria, joka on käymisen arvoinen paikka jo pelkästään sisustuksensa puolesta. Muita hyviä ravintoloita kannattaa lähteä hakemaan erityisesti De Pijpin kaupunginosasta, joka on suosittu ravintola-alue.

339

341

DSCN3269

DSCN3282

Amsterdam tarjoaa lukemattomia nähtävyyksiä laidasta laitaan, mutta oma ehdoton suosikkini on kiistatta Rock the City-yhteislippu, jolla pääset edulliseen 25 euron hintaan tutustumaan paitsi kuuluisan hollantilaisen oluen valmistukseen Heineken Experiencessä myös kanaaliristeilylle halki Amsterdamin keskustan. Lisäksi lipun hintaan kuuluu sisäänpääsy Amsterdam Lookout-nimiselle näköalapaikalle, jossa sinulla on mahdollisuus paitsi ihastella maisemia myös keinua yli laidan pienestä lisämaksusta.

 

DSCN3265

DSCN3268 – kopio

290

292

Lisäksi Amsterdamissa on kymmenittäin erilaisia museoita, joten sitä voi mielestäni oikeutetusti kutsua museovierailijan paratiisiksi. Omia suosikkejani olivat odotetusti Rijksmuseum ja Van Gogh museo. Rijksmuseo tosin on kooltaan sen verran valtava, että pelkästään kaikkien näyttelyiden kiertämiseen menee helposti kokonainen päivä, joten aivan kuten Louvrenkin kohdalla, myös Rijksmuseoon mennessä kannattaa päättää ennakkoon, mitä kaikkea haluaa siellä käydessään nähdä. Van Gogh museossa taasen on kauniisti esillä likipitäen koko Vincent Van Goghin tuotanto ja normaaleista taidemuseoista poiketen näyttelyn edetessä opit myös paljon uutta itse taiteilijasta. Niin sanottujen perusmuseoiden lisäksi Amsterdamista löytyy koko joukko astetta erikoisempia museoita prostituutio- ja seksimuseoista mikrobimuseoon. Vaikka mikrobimuseo ei nimensä puolesta välttämättä kuulosta kaikista mielenkiintoisimmalta vierailupaikalta, en voi kuin suositella sitä lämpimästi. Mikrobimuseo on hyvä matkakohde niin aikuisille kuin lapsillekin.

289

298

300

302

Vaikka Amsterdamin julkinen liikenne onkin ehdottomasti yksi Euroopan parhaista, kannattaa välillä tutustua kaupunkiin myös jalan ja pyörän selässä. Kaupunki on erityisesti pyöräilijän unelma, kun taas jalankulkijan kannattaa olla liikenteessä tarkkana. Jos olet reissussa pienellä budjetilla, vuokraisin päiväksi pyörän, jonka kanssa pääset liikkumaan näppärästi eri kaupunginosien välillä. Aikaa kannattaa varata erityisesti Jordaanin ja De Pijpin kaupunginosien läpikäymiseen. Ensimmäiseksi mainittu on erittäin kuvauksellinen, kun taas De Pijpin alueelta löytyy useita hyviä ruokapaikkoja. Edellä mainittuja kaupunginosia suosittelen muille reissaajille lämpimästi, kun taas monen muun matkaajan must see-listan kärjessä keikkuva punaisten lyhtyjen alue ei minusta ollut kovin kummoinen.  Jos matkustat Amsterdamiin kesällä, kannattaa ehdottomasti pysähtyä piknikille yhteen Amsterdamin suosituimmista puistoista, Vondelparkkiin. Kun otat mukaasi hyvät eväät, mielenkiintoisen kirjan ja piirrustusvälineet, voit helposti viettää puistossa kokonaisen iltapäivän ihastellen hollantilaista pyöräilykulttuuria.

304

DSCN2986

DSCN3018

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s